Moordenaar Bradaric voorwaardelijk uit dwangverpleging

Van onze redactie
14 maart 2014
De moordenaar van Maja Bradaric heeft sinds eind januari geen dwangverpleging meer. Goran M. wurgde in 2003 samen met een vriend de 16-jarige Nijmeegse Maja Braderic.
Het gerechtshof in Arnhem heeft 30 januari 2014 in hoger beroep zijn tbs met dwangverpleging omgezet in een voorwaardelijke tbs met 10 bijzondere voorwaarden. Een van die voorwaarden is dat hij niet in Nijmegen mag komen, waar de ouders van Maja wonen.
Dit werd vandaag duidelijk tijdens een zitting voor de rechtbank in Arnhem. Die zitting ging over het al of niet voortzetten van de terbeschikkingstelling.

Goran M. en Ferdi Ö. wurgden de bevriende scholiere tijdens een autoritje vanuit Nijmegen met een touw, overgoten haar lichaam met benzine en staken haar in een weiland in Bemmel in brand. M. feliciteerde Ö. na afloop met de moord. De destijds 18-jarige Goran M. (28) werd veroordeeld tot 10 jaar en tbs met dwangverpleging. De toen 19-jarige Ferdi Ö. kreeg 12 jaar cel.

De rechtbank besloot vorig jaar mei de tbs helemaal op te heffen omdat het gevaar van Goran M. geweken was. Het Openbaar Ministerie ging daartegen in beroep.

Het gerechtshof verlengde in september de tbs alsnog weer met een jaar, maar besloot in januari wel de dwangverpleging eraf te halen. Volgens deskundigen is de behandeling van M. geslaagd.

Hij vertoont geen stoornis meer, heeft een vriendin en sinds 2010 ook een dochter en woont in de grensstreek. Volgens zijn raadsman heeft hij ook werk. Goran M. moet volgens de huidige voorwaarden de reclassering laten meekijken in zijn leven en mag geen drugs gebruiken. Met de gemeente en politie in Nijmegen was besproken dat M. zijn ouders in Nijmegen kon bezoeken, maar dat verbood het gerechtshof voorlopig. M. mag niet naar het buitenland, met uitzondering van een boodschapje in de grensstreek na toestemming.

Over twee weken beslist de rechtbank over nieuwe verlenging van de (nu voorwaardelijke) tbs met een jaar.

Dit bericht delen:

Advertenties