Flitslezingen in Vrijheidsmuseum met thema 'Hij/Zij'

Van onze redactie
12 oktober 2019
Oktober is de Maand van de Geschiedenis in het Vrijheidsmuseum. Dit jaar is het thema 'Hij/Zij'. Speciaal voor deze gelegenheid organiseert het Vrijheidsmuseum aan de Wylerbaan in Groesbeek op een drietal verschillende flitslezingen rondom dit thema. 
Tijdens de bewogen dagen van de bevrijding werden romances met Canadese soldaten snel liefdes voor het leven. Kort na de Tweede Wereldoorlog trokken duizenden Nederlandse vrouwen naar Canada om bij hun oorlogsliefde te zijn. Rense Havinga, historicus en conservator van het Vrijheidsmuseum, vertelt hun verhalen en laat aan de hand van bevrijdingsliedjes zien hoe de Nederlandse samenleving reageerde op deze relaties tussen vrouwen en soldaten. 

Nationale Feestrok

Een andere belangrijk aspect na afloop van de Tweede Wereldoorlog in Nederland was het ontstaan van de Nationale Feestrok: rokken gemaakt van verschillende lapjes stof. De Nederlands-Amerikaanse Charlotte Somerville schreef haar afstudeerthesis aan het Hampshire College in de Verenigde Staten over deze feestrokken. Ze deed dit in het kader van haar studie modegeschiedenis, met een specialisatie in het gebruik van textiel. Tijdens haar flitslezing zal ze onder andere ingaan op zowel de feestrokken zelf alsook de persoonlijke intenties van de vrouwen die ze maakten. 

Werken in oorlogsindustrie

De avond wordt afgesloten met een flitslezing over propagandafilms uit de Verenigde Staten door Amerikanist en coördinator educatie van het museum, Lisa van Kessel. In deze flitslezing zal worden getoond hoe de propagandafilms zoveel mogelijk vrouwen moesten stimuleren om te gaan werken in de oorlogsindustrie. Een deel van de getoonde propagandafilms is niet Nederlands ondertiteld, maar de films worden vooraf voorzien van uitleg.

Informatie

Het programma op donderdag 17 oktober begint om 19.30 uur, inloop is vanaf 19.00 uur. De flitslezingen duren ieder ongeveer 30 minuten. De entree bedraagt € 6,00 per persoon, de Museumkaart is hiervoor geldig. Er is geen pauze. Voorafgaand aan de flitslezingen kunnen bezoekers in het museumcafé terecht. Reserveren is noodzakelijk via 024-3974404 of welkom@vrijheidsmuseum.nl. Meer informatie is te vinden via de Facebookpagina,Twitter of de website van het Vrijheidsmuseum

Dit bericht delen:

Advertenties