Nieuwe moskee Jonkerbosplein wordt in 2 fasen gebouwd

Van onze redactie
9 oktober 2019
De nieuwbouwplannen voor de Eyup Sultan Moskee en de omliggende openbare ruimte op het parkeerterrein aan het Jonkerbosplein zijn in concept klaar. Gisteren heeft het college van burgemeester en wethouders de grondovereenkomst gesloten met de Islamitische Stichting Nederland.

De Eyup Sultan Moskee is nu nog gevestigd in de Vondelstraat, maar dit gebouw is verouderd en te klein geworden. Het parkeerterrein aan het Jonkerbosplein is na onderzoek door de gemeente in 2017 aangewezen als locatie voor de nieuwbouw van het multicultureel centrum met gebedshuis. In de afgelopen twee jaar heeft het moskeebestuur geld ingezameld om de nieuwbouw te bekostigen en is gewerkt aan een ontwerp van het gebouw en van de omliggende openbare ruimte. De gemeente heeft de grond inmiddels verkocht aan de Islamitische Stichting Nederland. De moskee wordt in 2 fasen gebouwd: eerst de gebedsruimten en in een latere fase de andere voorzieningen.

Multicultureel centrum met gebedshuis

Het multicultureel centrum bestaat uit gebedsruimten en andere voorzieningen. Hierbij valt te denken aan ruimten voor bijeenkomsten, een stilteruimte voor anders gelovigen, kleinschalige horeca, een winkel of kapper. Op het drukste moment in de week, de vrijdagmiddag, zullen naar schatting zo'n 800 gelovigen de moskee bezoeken. Bezoekers parkeren op het terrein van de moskee.

Het gebouw krijgt een moderne uitstraling die past bij de omgeving. Ook is goed gekeken naar de aansluiting van het parkeerterrein op de S100 en de aansluiting van het buitenterrein op de omliggende openbare ruimte. Er komen wandelroutes in het groen vanaf het station, langs de moskee naar De Goffert. Hiermee zal het gebied er in z’n geheel beter uit te komen zien.

Bestemmingsplanprocedure

Op dit moment heeft het parkeerterrein de bestemming ‘verkeer’. De bouw kan pas beginnen als deze is gewijzigd via een formele bestemmingsplanprocedure. De voorbereidingen voor het bestemmingsplan zijn opgestart. De procedure start naar verwachting eind dit jaar of begin volgend jaar met de publicatie van het ‘ontwerp bestemmingsplan’. De gemeente organiseert hierover tegen die tijd nog een aparte informatieavond.

Inloopbijeenkomst voor buurtbewoners

Op maandag 21 oktober van 19.30 tot 21.30 uur presenteert het moskeebestuur het schetsontwerp aan wijkbewoners tijdens een inloopbijeenkomst in wijkcentrum De Klokkentoren. De gemeente presenteert die avond het schetsontwerp voor de openbare ruimte. Meer informatie over de geschiedenis van de moskeeontwikkeling is hier te vinden.

 

 


Dit bericht delen:

Advertenties