Waaltochten met aandacht voor frontstadperiode

Van onze redactie
5 oktober 2019
Het is bijna niet meer voor te stellen dat de Ooijpolder en de Betuwe 75 jaar geleden door de Duitsers deels onder water werden gezet. Bewoners moesten allemaal vertrekken. Het gebeurde in de eindfase van de oorlog, in de maanden dat Nijmegen als frontstad constant onder vuur lag.

Rob Jaspers deelt dit verhaal tijdens enkele Waaltochten met de Pannenkoekenboot op 12 en 20 oktober. De rivier speelde in die eindfase van de oorlog een belangrijke rol. Bunkers rond de rivier herinneren daar nog aan.

Werklocaties

Maar Jaspers vertelt tijdens deze Waalvaarten ook over de vele actuele veranderingen rond de rivier. De Nijmeegse Waalkade, de Waalhaven en het Waalfront West zijn de afgelopen decennia enorm veranderd. Nu zijn plekken van plezier en rust, heerlijk wonen. Maar ooit waren het belangrijk werklocaties met de Waal als verbindingsroute voor de aanvoer van materialen. Langs de Waal, ook bij de stad, waren schoorstenen destijds de blikvangers.

Verbindingen

Rob Jaspers staat tijdens de tocht stil bij de snel oprukkende nieuwbouw aan het Waalfront West. Hij vertelt over de nieuwe investeringsplannen van Engie bij het Maas-Waalkanaal na de afbraak van de kolencentrale, de kansen voor een 'groene delta' hier. Hij belicht hoe de containerterminal aan de Waal verbindingen heeft met de hele wereld. Uiteraard licht hij de achtergronden en de betekenis van Rivierpark Lent toe. Hij belicht de kansen van de watersport hier.

Vanaf de Pannenkoekenboot heeft ook iedereen zicht op de veranderingen in de Stadswaard, de Ooijpolder. De natuur en recreatie krijgen hier steeds meer kansen zoals trouwens ook in de Betuwe, langs de Bemmelse Waard.

Informatie

De Waaltochten zijn op zaterdag 12 oktober en zondag 20 oktober. De start is om 11.30 uur en de tocht duurt tot 13.00 uur. Deelname kost 10 euro. Boeken kan via de website van De Pannenkoekenboot Nijmegen of telefonisch via 024-3601262.


Dit bericht delen:

Advertenties