[Column] Dè es so! Verlicht

Nathalie
28 november 2019
Ieder jaar rond deze tijd moet ik er alert op zijn dat dit jaargetijde mijn gemoedstoestand niet negatief beïnvloedt. Zo opgewekt als ik als weegschaal gedurende mijn geboorteseizoen - de herfst met zijn prachtige kleuren - kan zijn, zo melancholiek kan ik zijn wanneer de winter haar intrede doet. En hoewel het officieel, dat wil zeggen astronomisch, nog geen winter is, lijken bijbehorende gemoedssymptomen steeds vroeger hun intrede te doen.

Dat ik afgelopen week als een blaffende zeehond mistroostig onder de wol lag was geen ondersteunende factor. Neusspray, droplikeur en vers geperste sinaasappels ten spijt. Overigens geeft het laatstgenoemde volgens de Gezondheidsraad ‘een verhoogde kans op diabetes’ en blijkt ‘net zo slecht als cola’… Hoe is het toch mogelijk dat alles wat vroeger goed leek vandaag de dag toch anders blijkt te zijn? Ter bescherming van mijn humeur en om verdere oplaaiende decemberdiscussies te vermijden, blijft dit een retorische vraag.

Dat ieder seizoen zijn charme heeft daar kan geen discussie over mogelijk zijn. De groene ontluikende lente met haar nestjes en knoppen, de zwoele zomeravonden op een gezellig terras, de kleurrijke herfstwandeling met de knisperende blaadjes onder je laarzen en tot slot de afsluiting van een al dan niet bewogen jaar met Koning Winter. We boffen maar als landje op het noordelijk halfrond hier jaarlijks getuige van te mogen zijn. Landen langs de linie kunnen dat niet evenaren.

Wat in deze donkere dagen dan altijd helpt voor een goede luim is licht. Volgens de Gezondheidsraad lopen gedurende dit seizoen meer dan vijf miljoen Nederlanders het risico op een vitamine D-tekort. Ik ben geen rekenwonder, maar statistisch gezien zullen daar ongetwijfeld ook wat Nijmegenaren onder vallen. Gelukkig is deze voedingsstof te halen uit iets waarover we allemaal kunnen beschikken, zelfs in de winter, namelijk daglicht.

Aangezien ik me er juist tijdens deze dagen niet zo toe kan zetten naar buiten te gaan, ben ik geneigd iets onconventioneler te werk te gaan: een zonnebankje, wat voedingssupplementen en … een happy light! Ook wel bekend als daglichtlamp. Hoewel ik van dit alles dit seizoen nog niets heb gedaan, is het duidelijk de hoogste tijd. Aangezien de daglichtlamp zo’n megagevaarte is in al haar heftigheid, vraag ik me altijd af wat de buren wel niet moeten denken. Ik kan me zo voorstellen dat het er van buiten uit moet zien als een nucleaire ramp.

Ik heb een lumineus idee! Misschien moet ik gewoon maar alvast de kerstversiering inclusief verlichting van stal halen, aangezien uit onderzoek is gebleken dat dit een zeer positief effect kan hebben op het welzijn. En voor degenen die zich daaraan ergeren, zou ik willen zeggen “lighten up!”

Houje!
Meer columns van Nathalie lezen? Lees hier de voorgaande column. 


Dit bericht delen:

Advertenties