Willemskwartier herdenkt slachtoffers Tweede Wereldoorlog

Lars Schwachöfer Ger Neijenhuyzen Vrijdag 27 September 2019

Vanmiddag werd in het Willemskwartier stilgestaan bij de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Op het Beetsplein werd een markering ter herinnering aan de slachtoffers aangebracht.

In meerdere woningen in het Willemskwartier werden na de start van operatie Market Garden op 17 september 1944 geallieerde militairen gehuisvest. Hierdoor werd de wijk een doelwit voor de Duitse militairen. De bewoners schuilden dagen en nachten in openbare schuilkelders of kelders onder hun huis. Meerdere bewoners hielden tijdens deze periode een dagboek bij. Op basis van het dagboek van Marie van Keeken, die woonde op de Pater van Meursstraat 32, is een toneelstuk gemaak. Dit toneelstuk werd vanmiddag om opgevoerd in Voorzieningenhart 't Hert in de Thijmstraat.
 
Na afloop van het toneelstuk liepen de aanwezigen naar het nabijgelegen Beetsplein. Hier overleden tussen september 1944 en februari 1945 meerdere volwassenen en kinderen door Duits granaatvuur. Terwijl zanggroep After Delight bekende Amerikaanse bevrijdingsliedjes zong, werd voor de zes woningen waarin de slachtoffers woonden een herinneringsmarkering aangebracht.

Tenslotte werd er naar het Spieghelhof gelopen. Daar staat midden in het park een muur als monument voor de bijna 70 slachtoffers die in of bij het Willemskwartier woonden. In de muur zijn de sporen van granaatinslagen te zien die Annie van Bergen, het eerste burgerslachtoffer van het Willemskwartier, het leven kostten. Leerlingen van groep 7 van Brede School Het Kleurrijk legden hier bloemen.


Heb je een correctie, een tip of een opmerking over dit artikel? Mail deze dan naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl of stuur je bericht via WhatsApp: 024-3229922. Ook andere nieuwstips, klein of groot, ontvangen wij graag.


Reageren


Uw naam  *
Uw Emailadres  *
Uw reactie
Code
  *
 

NB: Uw reactie zal direct worden geplaatst, echter wordt deze wel door onze redactie gecontroleerd. Mocht blijken dat uw reactie niet passend is en/of een kwetsende inhoud heeft, zal deze meteen worden verwijderd.