Gelderland Film Pitch kiest filmtalent Nena Tijsma

Rafi van den Berg
29 september 2019
Gelderland zit vol getalenteerde filmmakers. Drie filmmakers werken momenteel aan nieuwe Gelderse korte films. Tijdens de Gelderland Film Pitch in Arnhem selecteerde een deskundige jury drie filmplannen van talenten in de dop. Dit jaar zijn de winnaars Coen Haver, Niels Veenendaal en de Nijmeegse Nena Tijsma.

Om de films te kunnen maken, ontvangen de makers voor een deel financiële steun van Go Short en Omroep Gelderland. Stichting Go Short heeft als doel een bijdrage te leveren aan het uitdiepen en het verbreden van de korte filmcultuur zowel nationaal als internationaal. Dit wordt gedaan door middel van het organiseren van een jaarlijks internationaal filmfestival voor de korte film. Het overige deel financieren zij met crowdfunding en met het totale budget zorgt dit ervoor dat de drie filmmakers hun droomproject kunnen realiseren.

De kandidaten

De projecten van de winnaars Coen Haver, Niels Veenendaal en Nena Tijsma zijn verschillend van elkaar, maar vertellen allemaal prikkelende verhalen op een eigen en bijzondere wijze. De Nijmeegse Nena Tijsma (1989) regisseert de film Stoet. Nena Tijsma is regisseur en producent van fictie-, non-fictie en opdrachtfilms waarbij ze visuele verhalen vertelt, in opdracht en in eigen productie. Ze heeft haar opleiding genoten aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Over Stoet schrijft zij het volgende: ‘Wat weten we en wat nemen we aan? Stoet gaat over aannames en is een komisch drama met een zwart randje.’

Nena is zich in de afgelopen jaren bewuster geworden van haar eigen aannames en vindt dat zij daardoor veel keuzes baseert op zaken die zij zichzelf nooit hardop afvraagt. Dit werkt niet altijd in haar voordeel en laat hierdoor soms kansen liggen. Nena vindt het dan ook belangrijk om met haar films mensen aan het denken te zetten. ‘Ik wil de kijker met deze film bewuster maken van welke aannames hij of zij zelf allemaal doet want als ik om mij heen kijk dan zie ik dat veel mensen beslissingen maken op basis van zaken die ze vaak enkel aannemen en niet checken.’

De film wordt in november opgenomen in Nijmegen en omliggende gemeenten en zal in het voorjaar van 2020 in première gaan waarna de film zal worden ingestuurd naar filmfestivals in binnen- en buitenland. Nena werkt samen met Studio Another Day, die in 2019 de Cultuur Stimuleringsprijs Stad Nijmegen won.

Steun Gelders filmtalent Nena Tijsma via Cinecrowd

Op Cinecrowdeen crowdfundingplatform voor filmmakers, presenteren de drie makers zichzelf en hun project. Via dit platform is het mogelijk de kandidaten te steunen met een bijdrage en op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen van hun project. Het project van Nema Tijsma loopt nog 18 dagen op Cinecrowd en heeft inmiddels een bereik van 47% en een bedrag van 2385 euro van het streefbedrag van 5000 euro.

Meer informatie over de film van Nena Tijsma is te vinden op de website van Cinecrowd.


Dit bericht delen:

Advertenties