Ruim 200 bewoners werken mee aan Belevingskaart Tolhuis

Van onze redactie
2 oktober 2019
Dankzij de betrokkenheid van een grote verscheidenheid aan bewoners, is de nieuwe Belevingskaart Tolhuis nu al een aanwinst voor de wijk. Vanmiddag onthulde wethouder Bert Velthuis het eindresultaat op het schoolplein van Brede school De Dukendonck aan wijkbewoners en geïnteresseerden. Aansluitend konden kinderen meedoen aan een puzzeltocht door de wijk en volwassenen aan een flora- en faunarondleiding.
De Belevingskaart is een wegwijzer van wat er in Tolhuis te beleven is, gemaakt voor en door de bewoners. Op de kaart staat alles wat Tolhuis volgens haar bewoners zo bijzonder maakt zoals de rijke flora en fauna, verborgen speelplekken, het pad van Mariken van Nimwegen en het verhaal van de eenogige korporaal. Ook de wensen en dromen van de inwoners staan erop en een verzameling van de mafste uitspraken van bewoners en kinderen uit de wijk.

Participatie-instrument

Tolhuis is een wijk met veel woonerven en de voor Dukenburg kenmerkende straatnummering. Er wonen veel oudere bewoners en door het gebrek aan jonge mensen verdwijnen voorzieningen en scholen. Dit maakt dat de bewoners het idee hebben erop achteruit te gaan. De kaart is de afgelopen maanden ingezet als participatie-instrument om de bewoners van Tolhuis te verbinden en de herkenbaarheid van de wijk te vergroten.

Ontdekkingsreis door de wijk

Experience-architect Marieke van Doorn, van DoornRoos Imagineers, heeft door middel van wandelingen en fietsexcursies met zowel jonge als oude bewoners, tekeningen van leerlingen van basisschool De Dukendonk en bijdragen van enthousiaste Tolhuizers, de wijk in kaart weten te brengen. ‘Het eerste resultaat is dat we de afgelopen maanden in totaal zo’n tweehonderd inwoners enthousiast hebben gemaakt om met ons mee te doen.’ DoornRoos maakte eerder belevingskaarten voor het Spijkerkwartier in Arnhem en Belcrum in Breda.

Informatie

Ieder huishouden in Tolhuis krijgt de kaart in de bus. Daarnaast is hij te verkrijgen bij het Architectuurcentrum Nijmegen, de VVV, wijkcentrum Dukenburg, de buurthuiskamer en Bibliotheek Zwanenveld. De kaart is een initiatief van het Architectuurcentrum Nijmegen (ACN). Door ontwerpers en bewoners samen te laten werken, wil het ACN de sociale cohesie binnen Dukenburg stimuleren en het stadsdeel sterker met Nijmegen verbinden.


Dit bericht delen:

Advertenties