Tweede Wereldoorlogslachtoffers Hees herdacht

Lars Schwachöfer
25 september 2019
Vandaag is het 75 jaar geleden dat een Britse bommenwerper tijdens de Tweede Wereldoorlog neerstortte in de wijk Hees. De crash, de omgekomen bemanningsleden en bewoners werden vanmiddag herdacht.
Op 25 september 1944 stortte een Britse bommenwerper neer in de wijk Hees, tegenover de Petruskerk. Drie bewoners van de Dorpsstraat 148, nu de Korte Bredestraat, kwamen om het leven. Een vierde bewoonster raakte zwaargewond. Zij overleed aan haar verwondingen op 16 november 1944. Drie bemanningsleden van de bommenwerper kwamen bij de crash om. Het vierde bemanningslid kon het vliegtuig tijdig verlaten met zijn parachute. Hij viel in Duitse handen en werd krijgsgevangen genomen, maar hij overleefde de oorlog.
 
Vanmiddag werden de omgekomen bemanningsleden en bewoners herdacht in de Pertruskerk. Het Waalnoot-strijkersensemble, zangeres Francine van der Heijden en kinderen van basisschool De Lanteerne en Brede School De Zonnewende leverden een bijdrage aan de herdenkingsceremonie. Ook de 100-jarige Riet Las, die als destijds 25-jarige bewoonster het vliegtuig neer zag storten, was aanwezig bij de herdenking.
 
Aansluitend vond bij de kerk de onthulling van een gedenkbord plaats. Leerlingen van De Zonnewende lazen elk de namen, de leeftijden en het woonadres van de crash-slachtoffers voor. De leerlingen van De Lanteerne lazen de namen, leeftijden en de woonadressen van de overige Heese oorlogsdoden voor. Hierna onthulde burgemeester Bruls het gedenkbord. Ter afsluiting werden kransen en bloemen gelegd bij het gedenkbord en de plaquette voor de Heese oorlogsdoden. Tijdens de afsluiting vloog een bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog over Hees.

Dit bericht delen:

Advertenties