Nijmegen krijgt eigen variant met roetveegpieten bij intocht

Frank van Raaij
25 september 2019
Het bestuur van de Stichting Intocht Sint Nicolaas Nijmegen (SISNN) heeft als reactie op het besluit van de NTR om alleen nog roetveegpieten te laten zien, besloten deze lijn te volgen maar met een eigen variant. Nieuwe pieten die voor het eerst meegaan naar Nijmegen hebben slechts enkele roetvegen in hun gezicht, de meer ervaren pieten zijn zo vaak door de schoorsteen gegaan dat ze zo zwart als roet zijn. De intocht van Sinterklaas in Nijmegen vindt plaats op zaterdag 16 november om 13.00 uur op de Waalkade.

‘Wij volgen al jaren de verhaallijn van de NTR en het Sinterklaasjournaal omdat er anders voor kinderen geen touw aan vast te knopen valt’, zegt Wouter Fremery, voorzitter van de Stichting Intocht Sint Nicolaas Nijmegen. Fremery vervolgt: ‘Volgens die verhaallijn hebben pieten roet in hun gezicht omdat ze door de schoorsteen gaan en die lijn volgen wij ook. Eigenlijk hebben we dus alleen maar roetveegpieten, maar de meer ervaren pieten lijken bijna zwart omdat ze al heel vaak door de schoorsteen zijn gegaan.’

Discussie

De discussie over de figuur zwarte piet als verwijzing naar mogelijk racisme is uiteraard ook onderdeel van gesprek tijdens de bestuursvergaderingen van de stichting. Fremery geeft aan dat de stichting geen partij is in deze discussie en dus niet uitgesproken vóór of tegen zwarte piet is. ‘Piet is vooral een vrolijke en leuke kindervriend die zo zwart als roet is omdat hij cadeautjes door de schoorsteen brengt. Uiteindelijk is het ons belang om de mooie traditie van het sinterklaasfeest in stand te houden en een leuk en veilig kinderfeest te organiseren’, aldus de voorzitter.

Wachtrij

Dat piet ongelofelijk populair is, blijkt wel uit het feit dat er al jaren een wachtrij bestaat om als piet mee te mogen op de boot tijdens de feestelijke intocht in Nijmegen. ‘De 140 pieten mogen de hoeveelheid roetvegen zelf kiezen tijdens het schminken’, zegt Fremery. Dat veel pieten kiezen voor ‘zo zwart als roet’ heeft volgens de voorzitter vooral te maken met de herkenbaarheid. ‘Hoe zwarter, hoe onherkenbaarder en dat is als Nijmeegse piet wel zo handig als je buurjongetje of buurmeisje van amper 6, vol verwachting op Sint en zijn pieten staat te wachten’, aldus Wouter Fremery.

De exacte locatie van de intocht en de route door de binnenstad staan op de website van de Stichting Intocht Sint Nicolaas Nijmegen.

 

 

 


Dit bericht delen:

Advertenties