Eerste Compassiedag in Nijmegen begint met drakenspektakel

Van onze redactie
8 oktober 2019
Op zaterdag 2 november wordt in Nijmegen de eerste Compassiedag gevierd. De dag begint met een voorstelling voor kinderen en hun ouders op het Valkhof. Daarna wordt het feest voortgezet op het Mariënburgplein en in de bibliotheek met een gevarieerd, gratis programma dat voor iedereen toegankelijk is. Hoogtepunt is de uitreiking van de jaarlijkse Compassiepluim door burgemeester Bruls.

`In het hart van de draak toont zich de goudschat van compassie.’ Met deze onthulling begint op 2 november rond 12.30 uur bij de Valkhofkapel de Nijmeegse Compassiedag 2019. Een spannende kindershow waar ook ouders niet omheen kunnen. De officiële Nijmeegse vredesambassadeurs Mariët Mensink en Frans Houtbeckers, ook wel bekend als Snotjanne en Boembats, spelen de hoofdrol als drakentemmers en vredestichters.

Universele koers

Bij dit initiatief van Nijmegen, stad van Compassie zijn circa 80 organisaties betrokken die in Nijmegen actief zijn. Al deze organisaties proberen hun werk af te stemmen op het kompas van compassie. Een universele koers die culturele en religieuze scheidslijnen overbrugt, met verbinding en menselijkheid als doel. Compassie wijst altijd de weg naar een fijner leven.

Speciaal mantra

Na de onthulling van de schat begeeft de stoet zich om 13.30 uur naar het Mariënburgplein. Ook het zangkoor Carmina Ludens loopt mee, evenals enkele bij Nijmegen Stad van Compassie aangesloten organisaties. Verbindend element in de stoet zal de mantra zijn die Mark Schilders speciaal voor deze gelegenheid componeert.

Na aankomst van de stoet op de Mariënburg volgt in de bibliotheek om 14.00 uur een levendig middagprogramma. Gratis en voor iedereen toegankelijk. Niet alleen geeft het improvisatietheater Mind Mix een prikkelende voorstelling over compassie, maar ook reikt burgemeester Bruls de jaarlijkse Compassiepluim uit. Er is ook ruimte voor een gedachtewisseling tussen publiek en plaatselijke politici over compassie. De opening van het programma ligt in handen van Thomas Verbogt, Nijmeegs bekendste auteur.

Rode loper

Buiten op het Mariënburgplein, aan weerszijden van een rode loper tussen het Huis van Geschiedenis en Bibliotheek, staan van 14.00 tot 16.00 uur informatiekraampjes en zeepkisten van waaruit de deelnemende organisaties hun compassieboodschap de wereld in kunnen brengen.

De middag wordt om 16.00 uur afgesloten door Carmina Ludens met het gratis compassieconcert `Hart dat luistert’. Dit concert vindt plaats in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis aan de Mariënburg 26.

 

 

 


Dit bericht delen:

Advertenties