De Bastei wint voor ondergronds bouwen de Schreudersprijs

Van onze redactie
21 september 2019
Centrum voor natuur- en cultuurhistorie De Bastei aan de Waalkade heeft gisteren de Schreudersprijs gewonnen; dé prijs voor een bijzondere prestatie op het gebied van ondergronds bouwen. De prijs werd tijdens het COB-congres in ontvangst genomen door wethouder stedelijke ontwikkeling, cultuur en cultuurhistorie Noël Vergunst.
Het bouwproject De Bastei is eind 2014 gestart. In het nieuwe gebouw werden museum Stratemakerstoren, het Natuurmuseum, IVN en het bezoekerscentrum Staatsbosbeheer samengebracht. Het bouwteam van De Bastei bestond uit: Gemeente Nijmegen als opdrachtgever, Stichting De Bastei als gebruiker, architectenbureau Van Roosmalen van Gessel , constructeur ABT en aannemer Mertens.

Maatwerk en flexibiliteit

Volgens de jury verknoopt De Bastei aan de voet van de Valkhofheuvel ‘zichtbaar en gelaagd het heden en verleden, ondergronds en bovengronds en duisternis met een oogverblindend panorama ... Het is belangrijk om onze geschiedenis zichtbaar te maken, die soms net zo onzichtbaar is als het ondergronds bouwen zelf. Dat is hier mooi gedaan. Het maakt nieuwsgierig en inspireert.’

Ook prijst de jury het bouwproces: ‘De aanpak vroeg maatwerk en veel flexibiliteit van de bouwers door veel onvoorziene condities. Daarbij is positief en creatief omgegaan met 'verstoringen' van het bouwproces. De opgave is vrijwillig nog uitdagender gemaakt dan oorspronkelijk was voorzien.’ De bouwplannen van De Bastei werden aangepast toen bij archeologisch onderzoek bijzondere vondsten werden gedaan. Deze vondsten zijn in de nieuwe plannen zichtbaar en beleefbaar gemaakt.

Historische waarde

Directeur Gerard Mangnus : ‘We zijn heel blij dat De Bastei de Schreudersprijs 2019 heeft gewonnen. In ons nieuwe museum aan de Waalkade is 2000 jaar Nijmeegse geschiedenis verweven. De architecten Van Roosmalen en Van Gessel hebben op een bijzondere wijze de historische waarde van deze locatie vertaald in een uniek ontwerp. Mede dankzij deze prijs zal een breder publiek de weg naar De Bastei weten te vinden.’

Door geschiedenis lopen

Wethouder Noël Vergunst: ‘Ik ben trots op deze prijs. En misschien nog wel trotser dat we de cultuurhistorische vondsten voor iedereen zichtbaar in De Bastei hebben kunnen integreren. Het bouwproject is er zeker niet gemakkelijker door geworden, maar door gezamenlijke inzet en extra financiële bijdragen van gemeente en de provincie Gelderland kun je nu in De Bastei letterlijk door de geschiedenis lopen. Heel bijzonder!’

Over de Schreudersprijs

De Schreudersprijs is een initiatief van de Stichting A.M. Schreuders, die in 1998 is opgericht om vernieuwend ondergronds bouwen te stimuleren en te inspireren. De stichting wil een bijdrage leveren aan het oplossen van ruimtelijke problemen in ons dichtbebouwde land in een tijd van overvolle wegen, dichtbebouwde stadskernen en groengebieden die steeds kleiner worden.

De fietsenstalling Beursplein en herinrichting Beursgebied in Amsterdam, de renovatie van de Maastunnel in Rotterdam, de diepe stations van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam en de nooduitgangen van het metrostation Stadhuis in Rotterdam waren dit jaar de andere genomineerde projecten voor de Schreudersprijs.


Dit bericht delen:

Advertenties