[Video] Duizenden mensen lopen Sunset March

Van onze redactie
22 september 2019
Gisteravond hebben 7500 mensen de bijzondere Sunset March gelopen over De Oversteek. In het kader van 75 jaar vrijheid organiseerde de gemeente Nijmegen samen met stichting Sunset March deze bijzondere Sunset March.

De Sunset March is een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland in de Tweede Wereldoorlog, in het bijzonder aan de 48 militairen van de Amerikaanse 82e Luchtlandingsdivisie die sneuvelden bij de oversteek van de Waal op 20 september 1944.

Elke dag loopt minstens één veteraan tijdens zonsondergang de Sunset March over de Oversteek, de brug die vernoemd is naar de actie op 20 september 1944. De brug ligt op dezelfde locatie als waar 75 jaar geleden de oversteek plaatsvond. De 48 lichtmasten van de brug gaan één voor één aan in het tempo van een trage mars. Zodra het eerste licht aan gaat, begint de Sunset March. De deelnemers lopen in het tempo waarin de lichten aan gaan. Aan de overkant van de Waal wordt stilgestaan bij het monument.

Bijzondere Sunset March

Vanaf de brug was een schitterend lichtmonument te zien en klonk er operamuziek vanaf het water. Aan de noordzijde van de Waal was gelegenheid om bloemen te leggen bij het Waalcrossingmonument op de Oosterhoutsedijk. Tevens werden door 48 personen de foto’s van de 48 gesneuvelde militairen gedragen en bij het monument geplaatst.


Dit bericht delen:

Advertenties