Pontoon Group maakt opnieuw de oversteek met bootjes

Van onze redactie
20 september 2019
Vanmiddag vond de jaarlijkse herdenking van de Waaloversteek in 1944 plaats bij het monument aan de Oosterhoutsedijk. Voorafgaande aan de ceremonie vond een oversteek in bootjes plaats.

Op 17 september 1944 startte Operatie Market Garden en landden honderden geallieerde parachutisten in de omgeving van Nijmegen. Op 19 september trokken de strijdtroepen het centrum in, waar zij hevige tegenstand van de Duitsers ondervonden. Om de Waalbrug te veroveren, werd besloten dat militairen van de Amerikaanse 82e Luchtlandingsdivisie naar de noordzijde van de Waal zouden gaan in boten. Generaal Gavin gaf een kapitein van het 504e parachutistenregiment de opdracht op zoek te gaan naar boten.

Vanuit België werden in de nacht van 19 op 20 september 32 canvas bootjes gebracht. De oversteek zou in de vroege ochtend om acht uur plaats gaan vinden. Uiteindelijk werd een vrachtwagen met zes boten verwoest en door logistieke problemen startte de oversteek pas om drie uur 's middags. Tijdens de heldhaftige oversteek, waarbij de Duitsers de bootjes beschoten, raakten meer dan de helft van de 260 mannen die in 26 bootjes overstaken, gewond. 48 mannen sneuvelden.

Vanmiddag vond de jaarlijkse herdenking bij het Waalcrossing-monument plaats om de gesneuvelden te herdenken. Voor de ceremonie bootsten leden van Pontoon Group 40-45 de oversteek na in bootjes. Na de oversteek vond de officiele herdenking plaats. De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra, burgemeester Bruls en generaal Richard Clarke, commandant van de 82e Airborne Division, spraken de aanwezigen toe. Schoolkinderen van basisschool De Oversteek droegen zelfgeschreven gedichten voor. Nadat de Last Post geblazen was, werden twee minuten stilte in acht genomen. Hierna werden kransen gelegd.

Bekijk op onze Facebookpagina het uitgebreide fotoverslag.

 


Dit bericht delen:

Advertenties