Onthulling Albany-Nijmegen plaquette

Frank van Raaij
18 september 2019
Vanmiddag werd op de Waalkade in aanwezigheid van de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra en burgemeester Hubert Bruls, op initiatief van Stichting FAN een plaquette onthuld ter herinnering aan de hulp die de bevolking van Nijmegen na de oorlog kreeg van de Amerikaanse stad Albany.
Ook familie van Generaal James M. Gavin was aanwezig alsmede een delegatie van de 82nd Airborne Division. Stichting FAN staat voor ‘Friendship Albany Nijmegen’. Een vriendschap tussen twee steden die zijn oorsprong vindt in de Amerikaanse bevrijding en wederopbouw van Nijmegen.

De stad Albany zette zich in voor de door oorlogsgeweld getroffen bevolking van Nijmegen. In juli 1947 brachten schepen 300 ton humanitaire hulpgoederen naar Nijmegen. Burgemeester Hustinx nam de goederen in ontvangst. Generaal Gavin, commandant van de Amerikaanse 82nd Airborne Divisie, die een belangrijke rol speelde bij de bevrijding van Nijmegen, had hierbij het voortouw genomen. Op 25 maart 1947 werd Gavin benoemd tot ereburger van Nijmegen.

Tulpen

Om de bevolking te bedanken voor hun hulp stuurde koningin Wilhelmina uit naam van alle Nederlanders 2000 tulpenbollen naar Albany. In 1949 ontstond naar aanleiding daarvan het ‘Tulip Festival’ in Albany. Ook in Nijmegen heeft de stichting FAN de oranje tulp als herkenningsteken in haar logo opgenomen. In het voorjaar 2020 zal op de rotonde voor de plaquette een oranje tulpenbed gaan bloeien. Dit is een initiatief in samenwerking met Wijkplan Nijmegen.

Pen-Pals

Een aantal Nijmeegse scholen, waaronder OBS De Oversteek, Kandinsky College en Mondial College, heeft actief bijgedragen aan de totstandkoming van de plaquette en geassisteerd bij ander projecten, in het bijzonder het project ‘Pen-Pals Nijmegen-Albany for Freedom’. In dit trans-Atlantisch project wordt het belang van humaniteit en vriendschap in wederopbouw na oorlog benadrukt, evenals bewustwording en besef dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Scholieren uit Nijmegen en Albany hebben deze doelstellingen uitgewerkt in een aantal concrete producten en uitwisselingsmomenten. De educatieve reis met Nijmeegse scholieren naar Albany in oktober 2019 is de start van het uitwisselingstraject, dat in 2020 en daarna een vervolg zal hebben.

Film

Op de website van Stichting FAN staat veel informatie over de stichting en haar activiteiten, evenals een korte film uit 1947 met daarin originele beelden van de aankomst van de eerste hulpgoederen uit Albany op de Waalkade in Nijmegen.

Op onze Facebookpagina vind je een uitgebreid fotoverslag.

 

 

 

 


Dit bericht delen:

Advertenties