[Winactie] Boek over 5 jaar Sunset March

Van onze redactie
18 september 2019
Op 19 oktober verschijnt bij Quo Vadis Uitgeverij het boek 'Sunset March, brug tussen heden en oorlogsverleden'. Het boek is geschreven ter gelegenheid van het feit dat dit eerbetoon aan de Nijmeegse bevrijders van de Tweede Wereldoorlog al vijf jaar lang dagelijks plaatsvindt.

Al 1.825 dagen steekt er elke dag een veteraan de Waal over, precies op de plek waar Amerikaanse militairen dat in 1944 tijdens Operatie Market Garden deden. De Amerikanen gebruikten destijds gammele canvas bootjes, de veteraan loopt de zogeheten Sunset March over de in 2013 aangelegde stadsbrug, die niet voor niets De Oversteek heet.

48 gesneuvelden, 48 lampen

De Sunset March vindt dagelijks plaats bij het vallen van de avond. De veteraan loopt, alleen of samen met mensen die zich spontaan aansluiten, op het ritme van de 48 lantaarnpalen, die één voor één gaan branden als eerbetoon aan de 48 gesneuvelden bij de Waalcrossing in 1944.

Dit eerbetoon is niet alleen bedoeld om de Amerikaanse militairen te herdenken, maar ook om een brug te slaan naar alle militairen en veteranen die in missies waar ook ter wereld bijdragen of bijdroegen aan vrede en vrijheid. De Sunset March wordt gelopen door een veteraan die zich vooraf aanmeldt, of door een van de vrijwilligers van Stichting Sunset March.

75 jaar vrijheid in Nijmegen

Om 75 jaar vrijheid in Nijmegen te vieren, lopen er dit jaar 75 verschillende groepen mee met een Sunset March. In het boek, dat mede tot stand is gekomen dankzij een bijdrage van de gemeente Nijmegen, zijn door Jaleesa Derksen gemaakte foto’s van die bijzondere marsen gebundeld met verhalen van de veteranen die de Sunset March mogelijk maken. Plus een interview met de Amerikaanse soldaat Francis Keefe, een van de laatste nog levende Waalcrossers. Een boek over hoe het oorlogsverleden zijn plek krijgt, in Nijmegen en ver daarbuiten.

Het boek bevat 126 pagina’s met bijdragen van burgemeester Hubert Bruls, Leo van Bergen en Joost Rosendaal. Het is tot 18 oktober onder meer via de website van Quo Vadis Uitgeverij te verkrijgen voor de speciale voorintekenprijs van € 17,50, daarna is de verkoopprijs € 21,95.

Winactie

Via de Facebookpagina van Nieuws uit Nijmegen worden 2 exemplaren verloot. Hoe doe je mee? Laat een reactie achter waarom jij dit boek graag in jouw boekenkast wil zien of tag degene aan wie je het boek gunt. De winnaars worden zondag 29 september om 19.00 uur bekendgemaakt bij het bericht op Facebook.


Dit bericht delen:

Advertenties