Montessori College: verbinden door sport, educatie en cultuur

Nathalie van den Heuvel
18 september 2019
Al meer dan honderd jaar wordt de Montessorimethode wereldwijd in het onderwijs toegepast. De grondlegster Maria Montessori was van mening dat kinderen zich het beste kunnen ontwikkelen wanneer zij dit in hun eigen tempo kunnen doen, gebruikmakend van hun eigen kunnen. De meest geciteerde uitspraak van Maria Montessori is niet voor niets 'Help mij het zelf te doen'.

Afgelopen zondag arriveerden 72 buitenlandse leerlingen en hun begeleiders uit een vijftal landen, te weten: Duitsland, Tsjechië, Kroatië, Noorwegen en China. Zij zijn in duo’s ondergebracht in de gezinnen van de 35 deelnemende leerlingen van het Montessori College Nijmegen en Groesbeek, voor de allereerste editie van de Global Montessori Games (GMG). De buitenlandse duo’s zijn gemixt; in het Nederlandse gastgezin hebben de twee gasten ook een andere nationaliteit. De reden hiervoor is dat men niet vervalt in de eigen taal, zodat er een open communicatie plaatsvindt waarbij de voertaal Engels zal zijn.

Laagdrempelig contact

Het weekprogramma is goed gevuld en bestaat onder andere uit twee sportdagen waarbij de Olympische gedachte de boventoon voert: plezier hebben. Om die reden zullen de teams niet uit afzonderlijke landen bestaan, maar zullen zij ook hier weer worden gemixt. Tevens zullen er geen scores worden bijgehouden. De insteek van de sportieve activiteiten is het opdoen van laagdrempelig contact.

Ceremoniële opening in het Goffertstadion

Gisteren was zo’n dag van sport, gevolgd door een speeddate-evenement waarbij men heel snel heel veel contacten opdeed. ’s Avond was de ceremoniële opening in de businessruimte van het Goffertstadion, waar burgemeester Bruls de spelen voor geopend verklaarde, waarna ieder land zich presenteerde door middel een creatief optreden. Aansluitend was er een exchange-market waarbij de landen een kraampje kregen waar zij hun meegenomen eten en drinken konden delen.

Door het vooraf contact leggen via het internet waren al hechte vriendschappen ontstaan tussen leerlingen en waren er al uitnodigingen vanuit het buitenland om op bezoek te komen.

Enthousiaste sponsoren

Het enthousiasme blijkt niet alleen uit de aanmeldingen en de warme contacten, maar ook uit het gemak waarmee de sponsoring op gang kwam. Op de website van de Global Montessori Games, die speciaal voor de gelegenheid is gemaakt, kan men alle sponsoren terugvinden. Deze bijdragen zijn zeer divers en erg welkom. Zo stelt de Radboud Universiteit gedurende deze week 100 fietsen ter beschikking zodat de gasten zich gemakkelijk kunnen verplaatsen door de stad. Ook de gemeente Nijmegen heeft vanuit de afdeling Educatie een duit in het zakje gedaan, omdat zij dit soort initiatieven van harte toejuicht.

Montessori-conferentie Sofia, Bulgarije

Het idee voor de GMG is bijna een jaar geleden ontstaan toen Roelant, docent aan het Montessori College Nijmegen, samen met collega en tevens vriend Jeroen naar een Montessori-conferentie in Sofia gingen. Roelant realiseerde zich daar dat de Montessori-gedachte het contact tussen de verschillende nationaliteiten vergemakkelijkte en wilde daarom specifiek iets organiseren tussen internationale Montessorischolen. Jeroen, docent lichamelijk opvoeding, bracht het idee van sport en spel in, aangezien hij graag een groot internationaal sportevenement wilde opzetten. Toen werd het idee geboren beide wensen te combineren tot één groot internationaal evenement: The Global Montessori Games. Speciaal voor de gelegenheid richtten zij een stichting op samen met een derde lid, Aiden, een docent Engels uit China, met wie zij kennis maakten op diezelfde conferentie. Sindsdien zijn zij er bijna dagelijks, naast hun normale werkzaamheden, mee bezig.

Alle deelnemende landen waren destijds ook aanwezig bij die conferentie in Sofia en toen Roelant en Jeroen het idee presenteerden, ging het als een lopend vuurtje. De contacten werden genoteerd en warm gehouden.

Veel animo vanuit het buitenland

Hoewel er nog veel meer animo is dan het vijftal landen dat zich heeft aangemeld, wil de organisatie het aantal deelnemende landen in eerste instantie laag houden om de kans tot succes te vergroten. De talrijke dagelijkse informatieverzoeken vanuit het buitenland laten in ieder geval zien dat het initiatief warm wordt ontvangen. Als het goed draait dan kan het in de toekomst nog grootser worden neergezet. Het is de bedoeling dat in de toekomst het evenement jaarlijks door een ander land wordt georganiseerd. Er zijn al meerdere gegadigden.

Van harte welkom

Vandaag gaan de leerlingen een dagje cultuur opsnuiven in Amsterdam, maar donderdag en vrijdag zal alles zich weer Nijmegen afspelen. Voor mensen die het leuk lijkt om te zien hoe internationaal plezier eruit ziet: dit is te bekijken op het Montessori College in Nijmegen waar de leerlingen donderdag hun tweede sportdag hebben met een diversiteit aan sportworkshops. Naast sport staat vrijdag, de laatste actieve dag voor vertrek, een tocht door Nijmegen op het programma. De route is uitgestippeld door een docent en deze brengt de leerlingen langs alle hoogtepunten van de stad. ‘Sporten is een onderdeel van de GMG, maar ze gaan ook een dagje Nijmegen in, want we vinden het ook leuk dat ze onze mooie stad leren kennen’, aldus Roelant.

Blijvende herinnering

’s Middags gaan de leerlingen in het Goffertpark een blijvende herinnering maken met de dingen die ze tijdens deze tocht hebben gezien, zoals het Mariken van Nieumeghenbeeld op de Grote Markt, de Waagh of de Waalbrug. ’s Avonds zal de week vervolgens feestelijk worden afgesloten op het Montessori College met muziek en een DJ. Iedereen die betrokken was bij de Global Montessori Games hoopt dat het Montessori College Nijmegen volgend jaar in een ander land kennis mag maken met andere culturen tijdens een evenzo enerverende week.

 


Dit bericht delen:

Advertenties