Gratis ooggetuigenlezingen over de bevrijding

Van onze redactie
17 september 2019
In het kader van 75 Jaar Vrijheid organiseren het Infocentrum WO2 Nijmegen, Numaga en het Stedelijk 4 en 5 mei Comité twee lezingen. Bij de ooggetuigenavonden wordt een inkijk geboden in het alledaagse leven tijdens de bezetting, bevrijding en frontstadperiode. De ooggetuigenavonden vinden plaats op 26 september en 8 oktober in de Lindenberg en zijn gratis toegankelijk. Reserveren is verplicht.
Jong in de oorlog

Op 26 september staat de ooggetuigenavond in het teken van de bevrijding en frontstad. Terug naar september 1944 en de maanden daarna: Nijmegen is bevrijd, maar chaos overheerst. Het is een tijd vol spanning en angst. Maar ook van avontuur en vrijheden, zeker voor de Nijmeegse jeugd. Deze soms tegenstrijdige gevoelens staan centraal op deze avond. Hoe was het om op te groeien in de oorlog? ‘Meisjes en jongens van toen’ vertellen over hun belevenissen. Rasverteller Bart Janssen presenteert enkele bijzondere kinderverhalen uit de bevrijdingstijd. Verder uniek recent opgedoken historisch materiaal: foto’s van bevrijders en een rapport van de kinderpolitie over de verwilderde jeugd. Dit programma met ooggetuigen wordt geleid door dr. Ria van den Brandt en begeleid door Nijmeegse historici Jan Brauer, Theo Engelen en Henk Termeer.

Canadezen in Nijmegen

Op 8 oktober staat de ooggetuigenavond in het teken van de Canadese soldaten in Nijmegen. In de voorbereiding op het Rijnlandoffensief werden veel Canadese soldaten ingekwartierd bij Nijmeegse gezinnen, met natuurlijk veel gevolgen voor het dagelijks leven. Welke invloed had de
aanwezigheid van de soldaten op Nijmegen? En hoe keken zij tegen onze stad aan? Professor dr. Hans Bak van de Radboud Universiteit geeft voorafgaand aan de lezing een historische introductie, waarbij vooral het Canadese perspectief aan bod komt. Vervolgens delen ooggetuigen
hun persoonlijke herinneringen aan de Canadese aanwezigheid in Nijmegen.

Muzikale omlijsting

Beide avonden worden muzikaal omlijst door het blaasensemble Qlite met populaire muziek uit die tijd. Voor de lezingen bestaat de mogelijkheid het Infocentrum WO2 te bezoeken tijdens een speciale avondopenstelling vanaf 18.30 uur. De ooggetuigenavonden zijn onderdeel van het programma van Nijmegen Herdenkt en worden mede mogelijk gemaakt door V-fonds, Gemeente Nijmegen, Notarissen van kantoren Ten Berge, Hoge van Gerven, De Mul Zegger, Stoker en Hekkelman.

Informatie

De lezingen zijn op 26 september en 8 oktober en beginnen om 19.30 uur. Beide lezingen worden gehouden in De Lindenberg Steigerzaal aan de Ridderstraat. Reserveren is verplicht en kan telefonisch via 024-2200102 of een mail naar welkom@infocentrumwo2.nl. 

Dit bericht delen:

Advertenties