Grote verschillen in premiehoogte autoverzekering

Van onze redactie
16 september 2019
Er zijn grote verschillen in de hoogte van de autoverzekering per postcode. Zo betalen inwoners uit Zuid-Holland gemiddeld ‚€ 79,- aan premie voor hun autoverzekering en Groningers gemiddeld ‚€ 53,-. Dat scheelt ruim ‚€ 20,- per maand. In Gelderland wordt er gemiddeld ‚€ 66,- betaald om de bolide te verzekeren. Hiermee staat de provincie in de middenmoot.

Verschillen autopremie per provincie

In een onderzoek van goedkoopsteautoverzekering.net zijn de premies van verschillende autoverzekeringen met elkaar vergeleken. Voor deze berekening is een gemiddelde genomen van de WA, WA + beperkt casco en allriskverzekering. Uit deze cijfers blijkt dat inwoners uit Zuid-Holland de hoogste premie betalen, namelijk 79 euro per maand. Ook in Noord-Holland wordt er relatief veel geld neergelegd voor de autoverzekering. Automobilisten betalen daar gemiddeld 73 euro per maand. Op een derde plek volgen Noord-Brabant en Limburg met een gemiddelde van 70 euro. In Friesland, Drenthe en Groningen wordt het minst voor de autoverzekering betaald. Daar ligt de premie tussen de 53 en 55 euro per maand.

Postcode van invloed

Autoverzekeraars stellen de premie vast op basis van regio en postcode omdat in sommige delen van het land de kans op schade groter is. Denk hierbij aan drukke steden, zoals Amsterdam en Rotterdam. Hier wordt dan ook vaker een deukje gereden en schade gemeld. Ook is het parkeren daar vaak lastiger, waardoor er snel schade wordt gereden. Er zijn ook nog een aantal andere zaken die van invloed zijn op de hoogte van de autopremie. Als er in een bepaalde wijk veel diefstallen, inbraken, vandalisme, wanbetaling en verkeersongelukken voorkomen dan zal de premie voor de autoverzekering ook vaak hoger zijn.

Hoogte premie van meerdere factoren afhankelijk

Naast de regio en de postcode wordt er ook naar een aantal andere zaken gekeken. Zoals het gewicht en de waarde van de auto en de leeftijd van de bestuurder. Dit is simpelweg het geval omdat er bij jonge bestuurders vaker schade wordt gereden dan bij ouderen. Ook het aantal gereden kilometers is van invloed op de hoogte van de premie. Als men vaker op de weg is, dan neemt statistisch gezien de kans op schade toe. Er wordt ook gekeken naar het aantal schadevrije jaren van de eigenaar van de auto.

Besparen op de premie

De premies voor de autoverzekering blijven de laatste jaren stijgen. Gelukkig kan men op een aantal manieren besparen op de autoverzekering. Allereerst is het verstandig om regelmatig autoverzekeringen te vergelijken om zo te kijken welke verzekeraar de goedkoopste autoverzekering aanbiedt. Hiermee kan de consument gemiddeld 250 euro op jaarbasis besparen. Het is ook verstandindig om direct naar de dekking van de auto te kijken. Veel mensen betalen onnodig veel voor hun autoverzekering, omdat de dekking niet meer past bij de leeftijd van hun het voertuig.


Dit bericht delen:

Advertenties