Kindcentrum Aquamarijn vraagt op ludieke wijze aandacht voor veilig verkeersgedrag

Rafi van den Berg
16 september 2019
'De scholen zijn weer begonnen' is een slagzin die iedereen wel kent. Veilig Verkeer Nederland probeert met reclameleuzen en spandoeken boven drukke wegen weggebruikers alert te maken op scholieren in het verkeer. Met het toenemende verkeer komt de veiligheid onderweg van huis naar school wel eens in het gedrang. Bij Kindcentrum Aquamarijn wordt op een bijzondere wijze aandacht gevraagd voor de verkeerssituaties rondom de school.

Kindcentrum Aquamarijn in de Biezendwarsstraat vindt het van groot belang dat kinderen en ouders op een veilige manier naar school kunnen gaan. Hierbij speelt de infrastructuur rondom de school en veilig verkeersgedrag een grote rol. Om aandacht te vragen voor de veiligheid in het verkeer zijn afgelopen week activiteiten gehouden waarbij de school niet alleen het bewust zijn van de kinderen wil aanspreken maar ook die van de ouders. Voorafgaand aan deze week keek Kindcentrum Aquamarijn met alle kernpartners zoals school, Kion en Bindkracht10, maar ook met de beleidsadviseur ruimtelijke ontwikkeling van de Gemeente Nijmegen naar de verkeerssituatie rondom de school. Ook de wijkagenten spelen hierbij een rol.

Spectaculaire opening

Op ludieke en gedurfde wijze werd de verkeersweek door Kindcentrum Aquamarijn met een nepongeval geopend. Een auto met een fiets eronder werd met rood-wit afzetlint afgezet en een politiebus met zwaailichten was daarbij aanwezig om het zo levensecht mogelijk te maken. Het nagebootste ongeval vond plaats op de parkeerplaats van de school, waar ouders en kinderen van de school die niet op de hoogte waren van de ludieke actie en niet wisten dat het echt was, langs de plek van het ongeluk moesten lopen. Op de reactie van de kinderen en ouders heeft de aanwezige politie adequaat gereageerd, met de kinderen gesproken over wat er op dat moment plaatsvond en hen gerustgesteld. Tijdens het ongeluk werden door het team van Aquamarijn foto’s gemaakt. Deze werden vervolgens in de klassen op een digibord geprojecteerd en klassikaal besproken in een kringgesprek met de kinderen. Daarbij werd duidelijk gemaakt dat het ongeluk niet echt was, de ouders werden hier later door de school van op de hoogte gebracht. Aquamarijn koos voor deze bijzondere actie om de aandacht te trekken van ouders en kinderen door een klein schokeffect te creëren om nog meer bewustwording te krijgen aangaande de veiligheid rondom de school. Zowel ouders en kinderen hebben dit goed ontvangen.

Activiteiten en verkeerslied

Naast het spectaculaire nepongeluk stonden deze week nog meer activiteiten op het programma zoals een verkeerslied, geschreven en ingezongen door een moeder van een leerling. Later in de week zongen alle leerlingen het lied in de aula om de opening van de verkeersweek te vieren. Er werden knutselwerken gemaakt voor de verkeerstentoonstelling, een verkeersganzenbord gehouden, rode en groene kaarten uitgedeeld door kinderen samen met toezichthouders, een verkeersparcours en een stappenteller-wedstrijd voor ouders om hen te motiveren de auto te laten staan en lopend naar school te gaan.

Urgentie verkeersweek voor Kindcentrum Aquamarijn

Voor Kindcentrum Aquamarijn heeft de verkeersweek een extra urgentie. Alle scholen in Nederland doen mee met Veilig Verkeer Nederland maar voor Aquamarijn is het extra belangrijk vanwege de klachten door wijkbewoners, ouders en gemeente Nijmegen aangaande het parkeergedrag van ouders. Na een gesprek met verschillende ketenpartners besloot de school hier wat aan te doen zodat het weer veilig wordt voor zowel de kinderen en ouders. Door veel ouders wordt de actie door de school goed ontvangen maar er zijn ook ouders die het minder goed ontvangen. Zo zal de handhaving rondom het parkeren doorgezet worden en zullen ouders voortaan echt op de bon gaan bij foutparkeren om de problemen aan te gaan. ‘Het gaat tenslotte om de veiligheid van de kinderen‘, aldus de interim-directeur van de school.

Voor Kindcentrum Aquamarijn was het een succesvolle week en zij hopen op deze manier voldoende draagvlak te hebben voor verandering over de veiligheid en verkeer bij zowel ouders als kinderen.


Dit bericht delen:

Advertenties