Gezocht: bouwloods voor carnavalswagens Knotsenburg

Frank van Raaij
11 september 2019
Voorzitter Wilfred Jansen van de Stichting Openbaar Carnaval Nijmegen (SOCN), luidde vorige week de noodklok tijdens een inspraakavond van de gemeenteraad. De stadsoptocht tijdens carnaval dreigt verder te verschralen als er op zeer korte termijn geen locatie beschikbaar komt voor de bouw van de carnavalswagens. 
Vorig jaar konden de bouwers nog beschikken over een tijdelijke locatie in een gemeentepand aan de Nieuwe Dukenburgseweg, maar voor komend carnavalsseizoen staan de Nijmeegse bouwers letterlijk en figuurlijk in de kou. Daarmee dreigt de optocht in Knotsenburg een feestje te worden van ‘importwagens’ en verdwijnt een stukje cultureel erfgoed in Nijmegen.

Cultureel erfgoed

Stichting Openbaar Carnaval Nijmegen staat aan de vooravond van een forse uitdaging. Na een sterke terugloop van het aantal carnavalisten afgelopen decennia, is er sinds enkele jaren weer sprake van stabilisatie en zelfs een lichte toename. ‘Een verdienste van eenieder die het carnaval een warm hart toedraagt’, aldus voorzitter Wilfred Jansen. Om deze stijgende lijn vast te houden is het volgens Jansen van essentieel belang dat het imago én de aantrekkelijkheid van het carnaval significant worden verbeterd. 

‘De stadsoptocht in Nijmegen is al jaren het paradepaardje van het Openbaar Carnaval en trekt duizenden bezoekers naar de binnenstad. Dat moet je als gemeente toch koesteren en dan helpt het niet als je de bouwers in de kou laat staan. We hebben het hier wel over cultureel erfgoed en als oudste stad van Nederland mag je dit erfgoed niet zomaar verkwanselen’, aldus de voorzitter.

Oproep

Jansen hoopt dat de gemeenteraad snel over de brug komt. Dat kan zowel financieel als middels het beschikbaar stellen van ruimte. Jansen: ‘Met steun van de gemeente zouden we samen met alle carnavalsverenigingen ook zelf een terrein kunnen kopen en een loods bouwen, maar dan moet de subsidie toch echt fors omhoog.’ Ook vraagt Jansen ondernemers om mee te denken en het Openbaar Carnaval te steunen. ‘Laat het niet gebeuren dat wij in Nijmegen geen fatsoenlijke optocht meer kunnen organiseren en alleen nog maar ‘importwagens’ hebben, dan komen we echt in een negatieve spiraal en wordt het steeds lastiger om het Openbaar Carnaval in Nijmegen de kwaliteitsimpuls te geven die het als oudste stad van Nederland verdient’, aldus de voorzitter.   

Meer informatie over het Openbaar Carnaval in Nijmegen is te vinden op de website van Knotsenburg.


 

Dit bericht delen:

Advertenties