Bijzondere Sunset March op 21 september

Van onze redactie
9 september 2019
Op zaterdag 21 september organiseert de Gemeente Nijmegen samen met stichting Sunset March een bijzondere Sunset March. Iedereen, jong en oud, is van harte uitgenodigd om deze bijzondere avond mee te maken.

De Sunset March is een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. In het bijzonder de 48 militairen van de Amerikaanse 82e Luchtlandingsdivisie die sneuvelden bij de oversteek van de Waal op 20 september 1944. Elke dag, al 1786 dagen lang, loopt minstens één veteraan tijdens zonsondergang de Sunset March over de Oversteek, de brug vernoemd naar de actie op 20 september 1944. De brug ligt op dezelfde locatie als waar 75 jaar geleden de oversteek plaatsvond. De 48 lichtmasten van de brug gaan één voor één aan in het tempo van een trage mars. Zodra het eerste licht aan gaat, begint de Sunset March. De deelnemers lopen in het tempo waarin de lichten aan gaan. Aan de overkant van de Waal wordt stilgestaan bij het monument.

Bijzondere Sunset March

In het kader van 75 jaar vijheid organiseert de gemeente Nijmegen samen met stichting Sunset March een bijzondere Sunset March op zaterdag 21 september. Het programma van de bijzondere Sunset March start om 19.00 uur op het NYMA-terrein, bij Festival Beleef De Oversteek. De route loopt over stadsbrug De Oversteek. Vanaf de brug is een schitterend lichtmonument te zien en klinkt er operamuziek vanaf het water. Aan de noordzijde van de Waal is er gelegenheid om bloemen te leggen bij het Waalcrossingmonument op de Oosterhoutsedijk. De 3,5 kilometer lange route eindigt bij Festival Beleef De Oversteek op het NYMA-terrein, met een spectaculaire voorstelling door Bencha Theater. Voor minder validen is er een alternatieve route. Geef dit door bij aanmelding voor de Sunset March.

Bereikbaarheid

Voor deelnemers van de bijzondere Sunset March is een parkeerplaats aangelegd aan de Nymaweg. De parkeerplaats, met een beperkt aantal plaatsen, is bereikbaar via de Latensteinweg. De gemeente adviseert om met de fiets te komen. Er zijn 2 tijdelijke fietsenstallingen: aan de Nymaweg en onder de brug de Oversteek op het Vasim terrein. Deze fietsenstallingen zijn te bereiken via de in- en uitrit aan de Winselingseweg. 

Aanmelden verplicht

Aanmelden voor de bijzondere Sunset March is verplicht vóór 13 september via de website van het evenement.


Dit bericht delen:

Advertenties