Nijmeegs danstalent Janneke Vermeulen schittert in Dancing With The Stars

Rafi van den Berg
6 september 2019
Na tien jaar van afwezigheid is het feel-good programma Dancing With The Stars weer terug. Niemand minder dan de Nijmeegse choreografe en danstalent Janneke Vermeulen zal tijdens de liveshows schitteren en samen met bekende Nederlander Barrie Stevens de studio op zijn kop zetten.

Het programma waarbij 11 bekende Nederlanders gekoppeld worden aan een professionele danser of danseres zal vanaf morgen te zien zijn op RTL4. Samen trainen de koppels wekenlang om binnen de dansstromingen Latin en ballroom verschillende dansstijlen onder de knie te krijgen om vervolgens met elkaar de strijd aan te gaan voor de felbegeerde glitterbal-trofee. Chantal Janzen en Tijl Beckland nemen samen de presentatie van de show op zich en de jury bestaat uit Dan Karaty, Euvgenia Parakhina, Irene Moors en Louis van Amstel.

Oude ziel

Janneke Vermeulen, meervoudig Nederlands kampioen Latin en werkzaam als dansdocent en choreografe aan de dansschool van haar ouders, kreeg het dansen al vroeg mee. ‘Toen ik nog net geen vier jaar was, ben ik begonnen met balletles. Vanuit daar heb ik allerlei dansvormen en dansstijlen gedaan en ben ik vooral ook in het stijldansen terechtgekomen uiteindelijk.’ Op jonge leeftijd had Janneke al een grote liefde voor de danshelden uit oude Hollywood films en musicals als Singing in the Rain met acteurs zoals Fred Astaire en Gene Kelly. Naar deze films keek zij elke dag zonder dat het haar de keel uit kwam. ‘Mijn bewondering en liefde voor de oude Hollywood glam was zeer groot, misschien had ik daardoor al jong een oude ziel’, aldus Janneke.

Sexy als ik dans

Voor Janneke is dansen vooral emotie. ‘Naast stijldansen doe ik ook hiphop en daar krijg ik een heel ander gevoel van. Het ligt er dus heel erg aan wat ik dans of de muziek waarop ik dans’, vertelt Janneke voor wie dansen een uitlaatklep is op zijn tijd. Het is voor Janneke lastig uit te leggen wat haar als danser typeert. Want is ze een technische danser, emotionele danser of juist een sexy danser? Janneke: ‘Als danser zie ik mijzelf als een mengeling van dit alles. Zonder emotie is het voor mij moeilijk dansen want ik ben erg van het verhaal.’

Ondanks dat Janneke erg kan genieten van een danschoreografie die vooral om emoties draait, kan zij ook genieten van een sexy manier van dansen. ‘Ik vind het wel lekker om mij af en toe te kunnen laten gaan’, zegt Janneke. 'Ik kan wel gaan voor sexy op zo’n moment en voel mij dan ook zeker sexy als ik dans’, gaat Janneke verder. ‘Maar eigenlijk hou ik van alle soorten dansen en vind het fijn om er iets mee te kunnen.’

Carrièreswitch

De carrièreladder van Janneke Vermeulen is zeer divers en reikt ver. Naast een opleiding als actrice aan De Trap toneelschool in Amsterdam, heeft zij inmiddels veel ervaring opgedaan in het theater, in commercials en diverse festivals. Janneke: ‘Ik hou heel erg van theater en performen, zowel om het zelf te doen als om te zien. Of het nu om dansen, acteren, theater of commercials gaat, het liefst doet Janneke een combinatie van alles. Maar ondanks haar brede interesses in zowel acteren en theater, denkt Janneke niet aan een carrièreswitch. ‘Ik zou het dansen niet willen opgeven, maar zou ook niet zonder spelen kunnen’, aldus Janneke. ‘Ik vind het heerlijk dat ik die dingen kan combineren en doe het liefst allebei. Doen wat ik leuk vind en genieten wat er te genieten valt', aldus Janneke.

Auditie Dancing With The Stars

In 2018 stapte Janneke in het huwelijksbootje en tijdens haar huwelijksreis bleek zij zwanger te zijn. Janneke: ‘Twee weken voordat ik beviel, kreeg ik een uitnodiging om auditie te komen doen voor Dancing With The Stars, maar die auditie bleek vijf weken na mijn bevalling te zijn.’ Bij Janneke kwam toen de twijfel opzetten of zij dit wel moest doen. ‘Ik heb uiteindelijk besloten toch te gaan, met het idee: als het niet gaat dan ga ik gewoon naar huis.’ Gelukkig gingen de audities goed, ondanks dat de recente bevalling nog goed voelbaar was aan haar lichaam, en mocht Janneke de volgende dag terugkomen voor een screentest. Vijf weken later kwam het verlossende telefoontje met de mededeling dat zij was geselecteerd.

Barrie Stevens

De goedlachse Janneke was zeer uitgelaten toen zij hoorde dat zij was geselecteerd voor Dancing With The Stars. In 2012 deed zij mee aan het tv-programma Strictly Come Dancing van de AVRO. Ook in dit programma werden bekende Nederlanders aan professionele dansers gekoppeld om samen te werken en met elkaar te concurreren. Tijdens dit programma danste Janneke met acteur Arjan Ederveen. Voor Dancing With The Stars mag zij samen met choreograaf Barrie Stevens, die een heel stuk ouder is dan haar vorige partner in Strictly Come Dancing, de strijd aan gaan met de andere kandidaten. ‘Ondanks zijn hoge leeftijd, merk ik niet dat hij veel ouder is’, zegt Janneke. ‘Je geeft hem echt geen 75 jaar want hij is zo jong in zijn doen en laten en in een fantastische conditie.’ Toch zijn er wel aanpassingen aangebracht in het trainingsprogramma van Janneke en haar partner. Want al is Barrie in een goede conditie en fanatiek en gedreven, valt toch voor hem 4 keer per week het 2,5 uur trainen best zwaar. Zeker ook wanneer zij verder komen in de live-shows en minder tijd hebben om te trainen voor een nieuw choreografie.

Sprankelende persoonlijkheid

Tijdens de auditieweekends hoopte Janneke al dat Barrie Stevens haar partner werd. ‘Hij leek mij een ontzettend leuke vent en ik wist zeker dat wij samen een klik zouden hebben’, vertelt Janneke enthousiast. Barrie en Janneke kunnen het ontzettend goed met elkaar vinden en zijn zelfs vrienden geworden. Barrie, die in interviews over Janneke spreekt als een sprankelende persoonlijkheid, is erg blij met zijn partner en geniet van haar enthousiasme. Maar vertelt hij liefdevol in zijn interviews: Janneke is af en toe soms ook een beetje streng. ‘Ik denk dat al mijn leerlingen in Nijmegen dit wel kunnen beamen’, zegt Janneke. ‘Lachen en humor vind ik heel belangrijk maar ik hou niet van eromheen kletsen. Gelukkig houdt Barrie hier ook van, dus daar vinden wij elkaar wel in’, aldus een lachende Janneke.

Hechte groep

In Dancing With The Stars danst naast bijzondere kandidaat Barrie Stevens nog een opvallende bekende Nederlander mee, namelijk voormalig paralympisch snowboardster Bibian Mentel, die ernstig ziek is. Bibian, die een tijd niet kon deelnemen aan het programma vanwege een operatie aan een tumor in haar nek, wil ondanks alles toch meedoen. Ondanks de heftige tijd haalt zij veel voldoening uit het programma en geeft het haar juist veel energie. Bibian Mentel vecht nog steeds tegen haar ziekte en heeft met haar vechtlust en positiviteit veel indruk gemaakt op haar medekandidaten. Zo ook bij Janneke: ' Bibian is een zeer positief ingesteld persoon, altijd vrolijk, gaat ervoor en haalt er alles uit wat er in zit,’ zegt Janneke. De ziekte van hun medekandidaat heeft veel impact op de groep. ‘Áls groep maakt dit ons heel hecht, juist omdat het heftig is en je geen controle hebt over de dingen die er gebeuren’, legt Janneke uit. 'We leven erg mee met Bibian en haar gezin. De groep is er voor elkaar en voelt als een grote familie. Dat maakt het zo mooi, ondanks deze heftige gebeurtenis.’

Onderdeel van iets groots

In 2008 werd Dancing With The Stars voor het laatst uitgezonden op de Nederlandse televisie. Voor Janneke is het de eerste keer dat zij deelneemt aan een grote productie. Ondanks haar deelname in het verleden aan het dansprogramma Strictly Come Dancing, voelt dit toch heel groot. ‘Ik had eigenlijk niet zo stil gestaan bij de impact van zo’n grote show. De show wordt in zoveel landen uitgezonden dat het een gevoel geeft dat je onderdeel uitmaakt van iets heel groots’, schetst Janneke.

Janneke, die niet lang geleden bevallen is van haar tweede dochter, hoeft het thuisfront niet te missen. ‘Ik ga elke dag naar huis na de trainingen en hoef hen daardoor niet te missen. Ik vind het heerlijk om bezig te zijn maar vind het ook fijn om thuis te zijn en te knuffelen met mijn meisjes.’

The show must go on

Met haar danspartner maakt ze gekscherend toekomstplannen voor eventuele samenwerking. Maar ondanks dat Barrie met zijn theatershow The show must go on de theaters in gaat, heeft Janneke tot dusver daar geen rol in. ‘We praten en maken grapjes over van alles maar vooralsnog is het Barrie zijn solovoorstelling’, lacht Janneke. Wat de verdere plannen zijn na de shows is voor de talentvolle danser dan ook niet bekend, maar aan haar enthousiasme zal het in ieder geval niet liggen.

Nijmeegs trots

Zaterdag 7 september om 20.00 uur starten de eerste live-shows van Dancing With The Stars. De liveshows zijn acht weken lang elke zaterdag te volgen op RTL4. De jury bepaalt vanaf de 2e liveshow voor 50 procent wie door gaat naar de volgende show en de andere 50 procent wordt bepaald door de kijkers thuis die hun stem kunnen uitbrengen.

‘Ik heb er heel veel vertrouwen in en hoop dat we het zo lang mogelijk zullen volhouden’, aldus Janneke. 'Een aantal van de andere kandidaten zijn zo goed, dat het nog heel spannend gaat worden en we gunnen elkaar allemaal de winst.’

Dat Nijmeegs trots Janneke Vermeulen, zal schitteren in Dancing With The Stars valt niet te betwijfelen maar of zij de winst pakt, dat blijft nog even spannend.

 


Dit bericht delen:

Advertenties