Lars (13) als jongste rugbyscheidsrechter actief op toernooi in Uden

Van onze redactie
31 augustus 2019
De 13-jarige Lars van de Nijmeegse Rugby Club The Wasps begint alweer aan zijn 3e seizoen als rugbyscheidsrechter. Lars is in 2015 als speler begonnen bij The Wasps en vond de sport zo leuk dat hij zich in 2017 aanmeldde bij de rugbybond om deel te mogen nemen aan de speciale dag voor jeugdige scheidsrechters van 12 tot 18 jaar. Ondanks dat hij nog geen 12 was, vond men zijn motivatie goed genoeg om deel te mogen nemen.

Na het bijwonen van deze dag mocht hij dat jaar al scheidsrechter zijn op een internationaal jeugdtoernooi in Hilversum. Ondertussen heeft hij al op een behoorlijk aantal toernooien mogen fluiten. Op zijn CV staan ondertussen ook wedstrijden van oudere leeftijdscategorieën. Zo heeft hij al het Nationale meisjesteam van Duitsland onder 16 jaar gefloten maar ook een vriendschappelijke wedstrijd van de senioren van The Wasps tegen een Engels team en draait hij mee in het opleidingsprogramma van de Nederlandse Rugby Bond.

Respect voor de scheidsrechter

Lars vindt het scheidsrechteren heel erg leuk. ‘Bij rugby is er nog veel respect voor de scheidsrechter’, aldus Lars. De ouderen kijken soms wel raar op als er een jongen van 13 het veld op komt om de aanvoerders te roepen voor de toss. Maar na een paar minuten heeft men wel in de gaten dat hij de spelregels beheerst. Afgelopen zondag gaf hij ook acte de présence tijdens het PreSeason toernooi van rugbyclub Octopus in Uden. Tijdens dit toernooi floot hij onder meer een wedstrijd tussen de junioren (onder 16) van Roosendaal en Tilburg.

Ontwikkelen

Lars hoopt zich onder begeleiding van zijn scheidsrechtercoaches verder als scheidsrechter te ontwikkelen. Zijn wens is het om uiteindelijk op het hoogste niveau te mogen fluiten. Wie weet schopt hij het wel tot de Olympische Spelen of een WK. Bij The Wasps is men druk bezig om meerdere jeugdigen als rugby scheidsrechter op te leiden. Want ook bij deze sport geldt: Geen scheidsrechter, geen wedstrijd.


Dit bericht delen:

Advertenties