Busvervoer in Gelderland verliest aan populariteit

Van onze redactie
27 augustus 2019
Het busvervoer in de provincie Gelderland zit in het slop. Aansluitingen worden gemist en bussen rijden een stuk minder. Hiervoor zijn diverse redenen, maar inmiddels zijn verschillende organisaties bezig om het openbaar vervoer wat betreft bussen te verbeteren in Gelderland.

Lokale reizigersorganisatie ROCOV schreef een brandbrief naar alle Gelderse gemeenten. Toenemend verkeer, de vele wegenwerken en bijhorende omleidingen en verkeersdrempels zorgen volgens de organisatie voor meer vertragingen en langere reistijden. De vlotte doorstroming van bussen komt dus ernstig in het gedrang. Zo wordt de bus nemen in onze provincie een heel avontuur en kiezen steeds minder mensen voor het openbaar vervoer, aldus de reizigersorganisatie.

Gps-software

Voor Breng, de vervoerder in stadsregio Arnhem/Nijmegen, is het makkelijker om omleidingen uit te stippelen, dan voor vervoerders die vooral in buitengebieden rijden. In de stad zijn er meer wegen dus ook meer opties voor alternatieve routes. Breng zet dan ook sterk in op het vlotte verloop van het busverkeer. Ze hebben momenteel al twee vaste medewerkers in dienst die fulltime in overleg zijn met de wegenbeheerders. Zo kan steeds gevolgd worden waar er werkzaamheden zijn en welke omleiding de beste is. Gps-software in de bussen installeren zou een aanvullende oplossing kunnen vormen. Dan gaat het met name om software die nauwgelet de exacte bewegingen van de voertuigen volgt. Zo kan er makkelijk nagegaan worden waar er precies tijd verloren wordt en hoe er vlottere of beter bereikbare routes uitgetekend kunnen worden. Verschillende aanbieders, waaronder Verizon Connect, brachten dergelijke producten al op de markt.

BrengFlex

Bovendien trekt de provincie de stekker uit BrengFlex, de busjes die reizigers die reserveren via een app voor € 3,65 van halte naar halte brengen. Het project bleek dan wel succesvol, maar de subsidies zijn met 25 euro per rit te hoog, aldus de provincie. Dit betekent dan ook dat Breng in Arnhem en Nijmegen ter compensatie meer normale stadsbussen in het verkeer zal brengen, waardoor een goede planning nog belangrijker wordt.

 

 


Dit bericht delen:

Advertenties