Hele regio viert de vrijheid tijdens de Freedom Tour

Van onze redactie
19 augustus 2019
Vrijheid is iets om te vieren. En daar kan bij stilgestaan worden tijdens een fietstocht. De Freedom Tour voert deelnemers langs tal van bijzondere, memorabele plekken over de bevrijding en de operatie Market Garden, dit jaar precies 75 jaar geleden.

Op deze plekken, die als Superstops worden ingezet, wordt tijdens de Freedom Tour meer verteld over de gebeurtenissen die in de regio Nijmegen hebben plaatsgevonden. Daarnaast zal ook volop vertier en muziek aanwezig zijn. Het officiële startschot zal gegeven worden door journalist Rob Jaspers op zaterdag 7 september bij het startpunt van InfocentrumWO2 / De Lindenberg.

Bijzondere SuperStops op zaterdag

Op zaterdag gaat de route via de Ganzenheuvel, waar uitgebreid wordt stilgestaan bij het vergissingsbombardement van februari 1944. In Wijchen staan gidsen van de VVV klaar om tijdens een korte rondleiding meer informatie te geven over het plaatselijke WO2 verleden. Daarna gaan de deelnemers via de kazematten én het centrum in Grave richting Buurderij De Lage Hof in Overasselt. Hier is de tentoonstelling over Market Garden te bezichtigen, met interessante objecten afkomstig van de luchtlandingen en militaire doorkomsten van september 1944. Via een stop bij begraafplaats Vredehof, met muzikale begeleiding, fietsen de deelnemers naar De Goffert. Bij het NEC-stadion vertelt Gijs Hoogenboom, ervaringsdeskundige en hobby-historicus, over onder andere de razzia die heeft plaatsgevonden na de uitverkochte wedstrijd tussen Oost en West Nederland in maart 1944. Afsluitend is er een superstop bij de Valkhofbunker op de Nijmeegse Valkhofheuvel. De enige nog resterende mitrailleurbunker van het drietal dat de Duitse bezetter in 1943 heeft gebouwd, is door de deelnemers gratis te bezoeken.

Zondag: de dag van Groesbeek

Op zondag fietsen de deelnemers naar landgoed Den Heuvel bij Wyler. Op deze plek landden 1961 parachutisten tijdens Market Garden. Mensen van Grateful Generation Tours vertellen meer hierover. Deelnemers kunnen ook zo ongeveer als eersten het nieuwe Vrijheidsmuseum gratis bezoeken dat in september zijn deuren opent in Groesbeek.
Via café Niederrhein in Kranenburg volgt de route naar Jachtslot De Mookerheide in Molenhoek. De eerste dag van de oorlog nam het Duitse leger, de Wehrmacht, het Jachtslot al in gebruik. Nog een Molenhoekse stop is Landgoed Bergzicht waar destijds de gesneuvelde Amerikaanse soldaten begraven werden. Na de oorlog zijn ze eervol begraven in Margraten en is op deze plek een prachtige tuin als herinneringsplek ingericht. Vrijwilligers van infocentrumWO2 zullen op het Nijmeegse Valkhof rondleidingen geven over frontstad Nijmegen.

Interactief fietsen

Het fietsen krijgt een extra dimensie door de app die enkele dagen voor de tour wordt gelanceerd. Fiets je langs een plek waar 75 jaar geleden een gedenkwaardige gebeurtenis is geweest, dan ontvang je een push-bericht met anekdotes over de desbetreffende locatie. Het is mooi om fietsers zulke weetjes te kunnen meegeven.

De Freedom Tour vindt plaats op zaterdag 7 en zondag 8 september en start vanaf het Infocentrum WO2 / Cultuurhistorisch centrum De Lindenberg. Meer informatie over route en superstops is te vinden op de site. Inschrijven kan ook via de website.  

  


Dit bericht delen:

Advertenties