De moestuin van Sancta Maria

Mike Tomale
18 augustus 2019
Links naast de Maria Kapel van Sancta Maria in de wijk Hees, is in april van dit jaar een moestuin aangelegd. De moestuin is gemodelleerd en ingericht naar het idee van Tom Samson en wordt onderhouden door mensen met een indicatie voor dagbesteding.
Tom is werkzaam bij de RIBW Nijmegen en Rivierenland. Met zijn project De Tuinclub is hij te gast bij Sancta Maria.

De moestuin, genaamd De Buitenplaats, is een idyllisch plekje op het landgoed van voormalig rustoord Sancta Maria. In totaal werken 24 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de moestuin onder het toeziend oog en de vakkundige leiding van Tom, die al 17 jaar dagbesteding doet bij de RIBW. In de toekomst zal ook het dagbestedingsproject I am Recycled zich vestigen op De Buitenplaats. Een bijzonder project waar van oude materialen nieuwe producten worden gemaakt, zoals meubelen, lampen en accessoires voor in huis. Het onderhoud van De Buitenplaats, de plantenkas en de moestuin is in handen van Tom. Volgend jaar komt daar de verzorging van de dieren bij en de parktuin.

Tom runde eerst een zorghotel als dagbesteding, maar is later overgestapt naar het groen. Aangezien hij zelf ook moestuinen heeft gehad, wilde hij zijn passie combineren met zijn werk. Voor wat betreft de moestuin is Tom een autodidact die graag zijn kennis overbrengt. ‘Tuinieren moet je leuk vinden, dat is het enige geheim’, vertelt hij lachend. Tom legt uit dat het werken met groen wel wat doet met zijn cliënten, want ze kunnen niet alleen hun creativiteit kwijt in de moestuin. Ze leren  tegelijkertijd ook gedisciplineerd werken, samenwerken en ze ontwikkelen doorzettingsvermogen.

Wintermaanden

Tot eind november wordt buiten gewerkt in de moestuin. Tijdens de wintermaanden worden andere activiteiten bedacht, zoals het inpakken van planten die niet tegen de vorst kunnen. Er worden pergola's gebouwd waar volgend jaar druiven of Oost-Indisch kers overheen zal groeien. Rond december worden er artikelen gemaakt voor de kerstmarkt in de naastliggende kapel. Deze winter wordt begonnen met het realiseren van 12 grote mozaïekplateau's, die gemaakt worden van oude terrastegels. Volgend jaar zal het eerste plateau komen te liggen in de nieuwe semi-openbare parktuin, achter het Sancta Maria gebouw.
Daarnaast worden degelijke vogelhuisjes gemaakt met nok dakpannen van het voormalige klooster, speciaal voor de koolmees. De vogelhuisjes worden deels verkocht. ‘Wij hebben hier in het park ook last van de eiken-processierups en de koolmees is gek op de larven’, legt Tom uit. ‘De eerste exemplaren zullen aankomende herfst worden opgehangen in de tuin en de rest van de vogelhuisjes wordt verkocht, want we moeten ook deels commerciële activiteiten ontplooien.’ In januari en februari volgend jaar begint dan weer het ontkiemingsproces in de kas.’

‘Alles groeit hier vanzelf’

Met trots laat de gepassioneerde Tom het werk zien van zijn cliënten. Hij vertelt over de vruchtbare bodemsamenstelling en over zijn keuze voor de verhouding van kruiden, bloemen en groenten in de moestuin. Onder andere rode zuring, boontjes, bergamot, salie, Koreaanse munt en tijm zijn te vinden in de kruiden- en groentetuin. Maar ook bloemen, zoals teunisbloemen, zonnebloemen en zinnia’s en nog veel meer andere soorten zijn te vinden in de moestuin. ‘Alles groeit hier vanzelf. Plant, dier én mens’, aldus Tom Samson.

In de toekomst komt er ook een winkel op het terrein, waar de moestuin en onder andere de imker en de oesterzwamkwekerij, die ook op het terrein zijn gevestigd, gebruik van gaan maken om hun artikelen te verkopen.


Dit bericht delen:

Advertenties