Meer dan 1000 kilometer wandelen tegen taboe op pesten en psychische problemen

Van onze redactie
15 augustus 2019
Ervaringsdeskundigen Tim en Anouk gaan vanaf maandag 9 september meer dan 1.000 kilometer door alle provincies in Nederland wandelen om aandacht te vragen voor de gevolgen van pesten en psychische problemen. Ze doen dat in 64 dagen onder de noemer Wandelen tussen 2 Werelden. Op woensdag 11 september zijn ze in Nijmegen.

Tijdens hun wandeltocht bezoeken ze iedere provinciehoofdstad en plannen bijzondere ontmoetingen met mensen of organisaties die zich inzetten voor het voorkómen en aanpakken van pesten en mensen met psychische problemen ook een warm hart toedragen. Tijdens de wandeling logeren Tim en Anouk bij mensen thuis of bij organisaties die hen onderdak en eten willen geven.

‘Ik heb verschillende suicide pogingen gedaan en heb in een hele diepe crisis gezeten,’ legt Anouk uit. ‘Maar ik moet zeggen, dat heeft mij sterker gemaakt dan ik ooit had durven dromen. Ik kan nu weer genieten van kleine dingen. Ik droom weer over mijn toekomst en kijk er naar uit.’

Op 10 september is het World Suicide Prevention Day en staan Tim en Anouk stil bij alle mensen die door zelfdoding niet meer onder ons zijn. Met hun actie steunen ze de organisaties MIND en Stichting Omgaan met Pesten.

Tim en Anouk hebben elkaar ontmoet in kliniek De Zwaluw & Enk in Ermelo, waar ze beiden in behandeling waren voor psychische problemen. Tim worstelde met PTSS omdat hij vroeger veel gepest is en Anouk was in behandeling voor onder meer depressie. Uit hun ontmoeting is een bijzondere vriendschap ontstaan en het idee om samen een wandeling van 1.135 kilometer te maken. Hiermee willen ze psychische problemen en pesten onder de aandacht van het publiek brengen en het taboe hierop te doorbreken.

Normale mensen

Beiden deden al mee aan het jaarlijkse MIND evenement Last Man Standing, maar zij wilden meer doen. Tim: ‘Er rust helaas toch nog vaak een taboe op (praten over) pesten en psychische problemen. Sommige mensen weten niet goed wat ze kunnen verwachten bij iemand met psychische problemen. De meesten proberen toch een beetje het contact te vermijden. Wij hopen dat stigma van het onderwerp af te halen. We zijn gewoon normale mensen, die prima kunnen functioneren.’

Nijmegen

Tim en Anouk komen op woensdag 11 september aan in Nijmegen waar ze de nacht verblijven. De volgende dag staat er een wandeling op de agenda van 22 kilometer naar Boxmeer. De route – met data - van de Wandeling tussen 2 Werelden kan op deze website bekeken worden. Hun bijzondere verhaal is hier te lezen.


Dit bericht delen:

Advertenties