Nijmeegs succes in UCI Paracycling Road World Cup in Canada

Van onze redactie
12 augustus 2019
Paralympisch tandemduo Timo Fransen en Vincent ter Schure sloot het wereldbekerseizoen af met winst in de tijdrit en wegwedstrijd. In het Canadese Baie-Comeau waren de Nederlanders de sterksten op een lastig parcours met een pittig klimmetje. Door de overwinningen pakken Fransen en Ter Schure ook de eindzege in de UCI Paracycling Road World Cup 2019.

Fransen (32 jaar uit Nijmegen) en Ter Schure (39, Houten) gingen als klassementsleiders van start in Baie-Comeau. Ondanks een wat rommelige voorbereiding wisten ze de winst te pakken in de spannende tijdrit. 'Bij de bikecheck bleek het stuur van Vincent niet te voldoen', legt Fransen uit. 'Met wat aanpassingen stonden we toch nog net op tijd op het startpodium, maar we waren wat afgeleid. In de laatste ronde van 9 kilometer lagen we nipt achter het Britse koppel, maar met een supereindschot waren we toch de snelste.'

De Britten Bate en Duggleby pakten op 10 seconden het zilver, brons ging naar het Spaanse koppel Bellido Guerrero en Martin Infante.

Paralympisch kampioen

Fransen en Ter Schure rijden samen op de tandem sinds 2014. Ter Schure heeft een progressieve oogziekte en daardoor een beperkt zichtsveld. Daardoor kan hij niet solo-wielrennen. Samen met piloot Fransen ontpopte hij zich de afgelopen jaren tot wereldtopper, wonnen zij medailles op WK’s en als hoogtepunt veroverden ze goud op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro in de wegwedstrijd.

'De concurrentie wordt steeds groter en sterker', vertelt Ter Schure. 'Dat bewijst deze World Cup ook. Vijf koppels zitten na de tijdrit binnen 40 seconden. Het ligt zo dicht bij elkaar. Daarom trainen we ook zoveel (25-30 uur per week). Doen we dat niet, benaderen we het niet als topsport, dan doen we gewoon niet meer mee.'

Wegwedstrijd

Dat de wegwedstrijd ook in Baie-Comeau een sterk onderdeel voor de twee is, bewezen de paralympisch kampioenen door na 104 kilometer solo over de finish te komen. Vanuit het vertrek was het meteen vuurwerk in het tandempeloton. Er werd hard gekoerst, met direct veel demarrages. Uiteindelijk werd het een afvalkoers, waarbij de Polen Ladosz en Polak als laatsten Fransen en Ter Schure konden volgen.

'Op de laatste klim lieten we ook hen achter ons', glundert Nijmegenaar Fransen. 'Solo aankomen en dan zo de eindzege pakken in de wereldbeker, is fantastisch. Onze vorm is goed, nu is het zaak die vast te houden tot de wereldkampioenschappen over ruim een maand.'

WK in Emmen

De wereldkampioenschappen vinden dit jaar plaats in eigen land; in Emmen. Op 12 september rijden de tandems hun tijdrit, twee dagen later (14 september) staat de wegwedstrijd op het programma.


Dit bericht delen:

Advertenties