De Molenweg 1950-1960, van landweg naar stadsstraat

Mike Tomale
10 augustus 2019
Zaterdagmorgen vond in clubhuis Blauw-Wit aan de Energieweg de presentatie plaats van het fotoboek De Molenweg 1950-1960, van landweg naar stadsstraat.
De 71-jarige Jan Peters is bijna drie jaar bezig geweest materiaal voor het fotoboek te verzamelen. Hans Wegman, redacteur bij het Nijmeegs Katern, had aangegeven dat hij er samen met Jan een fotoboek van wilde maken en hij het hier en daar van teksten wilde voorzien.

Jan wordt tijdens de presentatie geïnterviewd door Hans die hem de vraag stelt waarom hij wilt dat er een boek komt over de Molenweg. Jan geeft aan zelf aan de Molenweg te hebben gewoond, op nummer 149. ‘Er wordt zoveel geschreven over het Hees van vroeger, de Molenweg verdient ook aandacht.'

Trip down memory lane

Veel aanwezigen in de kantine van clubhuis Blauw-Wit zijn oud-bewoners van de Molenweg of de zijstraten ervan. De foto's die tijdens de presentatie worden besproken roepen bij menigeen herinneringen op en er worden anekdotes verteld. ‘Da's m’n zus’, roept een bejaarde dame nadat Hans heeft gevraagd wie er op de getoonde foto staan. ‘Tante Pietje en m’n moeder’, wordt weer geroepen bij een andere foto. Foto's van de jaren ‘30 tot en met eind jaren ‘70 passeren de revue. Een deel hiervan is terug te vinden in het fotoboek.

Op de foto's is onder andere te zien dat de wijk Jerusalem, aan de zuidoostkant van de wijk Heseveld, uit de grond wordt gestampt. Veel van de toenmalige boerderijen en landerijen hebben destijds plaatsgemaakt voor nieuwbouwwijken.

Na afloop van de presentatie werden drie gratis exemplaren door de makers van het boek overhandigd aan oud-bewoners van de Molenweg die aan interviews hadden meegewerkt. Voor de overige geïnteresseerden bestond de mogelijkheid om het boek aan te schaffen. 


Dit bericht delen:

Advertenties