Taxussnoeisel voor kankermedicijn

Mike Tomale
9 augustus 2019
Het snoeiseizoen voor de taxus is bijna voorbij. Stichting Taxus Taxi haalt ook dit jaar weer tot en met 22 augustus gratis taxussnoeisel op in onder andere onze gemeente.
Elk voorjaar start de stichting met het ophalen taxussnoeisel voor de verwerking van de stof Taxol. Taxol wordt gebruikt voor chemotherapie. Voor de productie van één chemotherapie zijn vijftien volle kruiwagens aan taxussnoeisel nodig. Dit is te vergelijken met het volume van één kubieke meter.

2000 therapieën

‘De hoeveelheid die dit jaar wordt opgehaald in de gemeente Nijmegen is voor nu nog onbekend, aan het eind van het seizoen worden de rapportages opgemaakt. Dan pas wordt duidelijk hoeveel er per gemeente is opgehaald', legt Werner Toonen, coördinator en oprichter van de TaxusTaxi, uit. ’Dit jaar is al voor 2000 therapieën aan taxus opgehaald. Vanuit Nijmegen werd vorig jaar voor 36 therapieën aan materiaal opgehaald terwijl uit Beuningen voor 82 therapieën werd bijeengebracht. We zien wel vaker dat in de grote steden minder taxus wordt opgehaald omdat veel inwoners kleinere of geen tuintjes hebben', zegt Toonen.

Het vaste werkgebied van de TaxusTaxi ligt tussen Doetinchem en Venlo en van Breda weer terug naar de Waal. Maar als er een grote vracht taxus ergens buiten het werkgebied kan worden opgehaald, dan doet Toonen daar ook niet moeilijk over. Het seizoen duurt slechts drie maanden per jaar.

Drogerij in Oss

Een bedrijf uit Oss kwam in 2009 met de vraag of er iemand taxus wilde leveren. Toonen nam deze eervolle taak op zich en haalt sindsdien taxus op in de regio Nijmegen en omstreken bij sportverenigingen, bedrijven en particulieren.

In de drogerij wordt ervoor gezorgd dat er zo min mogelijk stenen, zand en stelen in de lading zit. Alleen taxussnoeisel moet overblijven. Dit wordt gedroogd en op transport gezet naar onder andere China en India waar de stof Taxol wordt geëxtraheerd. Dit wordt gebruikt voor twee soorten chemotherapie.


Dit bericht delen:

Advertenties