Foto-expositie 'The Stigma Project' binnenkort in Nijmegen

Mike Tomale
1 augustus 2019
In Nederland leven naar schatting 23.100 mensen met het humaan immunodeficiëntie virus (hiv). Daarvan slikken verreweg de meesten (79%) medicatie waardoor ze het virus niet meer kunnen overdragen. Ondanks dat deze mensen dezelfde levensverwachting hebben als iemand zonder hiv en gezonde kinderen krijgen, heerst er nog altijd een stigma rondom hiv.
Volgens Marjolein Annegarn, zelf hiv-positief sinds 1986, heeft dit te maken met verouderde denkbeelden en vooroordelen. Het stigma is niet overal hetzelfde en afhankelijk van de plaats en in welke sociale omgeving mensen met hiv wonen. In de grote steden is het vaak minder een probleem dan daarbuiten. Annegarn wil met de expositie in de verschillende provincies ervoor zorgen dat mensen bewuster worden. ‘Veel mensen zijn blijven hangen in het beeld van hiv uit de vorige eeuw en daardoor blijft het stigma in stand’, legt ze uit. ‘Als mensen weten hoe de situatie nu is, kunnen angst en vooroordelen verdwijnen. Als je weet dat het virus niet overdraagbaar is, wat is er dan nog om bang voor te zijn en waarom zou je iemand dan anders behandelen?’

The Stigma Project

In het boek dat Annegarn publiceerde in het kader van de expositie zegt prof. Peter Reiss, hoogleraar inwendige Geneeskunde aan het AMC het volgende: ‘Hiv was ooit een mysterieuze ziekte’, zegt Reiss. ‘Dat was in de vroege jaren ’80. In 1984 werd de oorzaak gevonden: een virus dat de naam hiv kreeg. Minder dan 15 jaar later werd er een nieuwe therapie gevonden waardoor hiv geen doodvonnis meer is. Dat is extreem snel in de strijd tegen een virus. Sterker, door deze zogeheten combinatietherapie - een combinatie van drie hiv-remmers - kunnen mensen met hiv net zo oud worden als ieder ander.’

De expositie laat portretten zien van achttien hiv-geïnfecteerde Nederlanders die onherkenbaar zijn omdat zij zich niet vrij voelen om open te zijn over hun hiv-status en omdat ze soms op afstand worden gehouden door familie, buren, werkgevers en collega’s.

Onderwerpen onder de aandacht brengen die mij raken

Marjolein Annegarn werkte tien jaar als officemanager in de reclamewereld. In 1996 startte zij bij de Academie voor Fotografie in Amsterdam. In 2000 richtte ze GARN Fotografie op; fotografie gespecialiseerd in portretten en vaak heeft het onderwerp of de insteek te maken met de gezondheidszorg en patiëntenbelangen. ‘Ik word gelukkig van het feit dat ik als fotograaf onderwerpen onder de aandacht kan brengen die mij raken en die ik belangrijk vind. Mensen en ontmoetingen zijn altijd de inspiratie. De onderwerpen komen op mijn pad, laten mij niet meer los en daaruit ontstaat een foto project. Vaak zijn het onderwerpen waar ik mij kwaad over maak, mij over verbaas of die op een andere manier iets in mij raken. Ze gaan vaak over verandering, een grote gebeurtenis of een ommekeer in een mensenleven. Het feit dat ik zelf in 1986 op 25-jarige leeftijd de hiv diagnose kreeg die toen nog een doodsvonnis was heeft daar zeker mee te maken’, aldus Annegarn.

Nijmegen

Eerder deze zomer was ‘The Stigma Project’ te zien in de steden Groningen, Enschede, Rotterdam, Breda en Middelburg. Van vrijdag 9 augustus tot en met vrijdag 23 augustus is deze te zien op het Mariënburgplein in Nijmegen.


Dit bericht delen:

Advertenties