Een moment van stilte in Groesbeek tijdens derde wandeldag

Lars Schwachöfer
18 juli 2019
Vandaag stonden veel wandelaars een moment stil op de erebegraafplaats in Groesbeek. Om elf uur vanmorgen vond de herdenking door Zwitserse militairen plaats.
Elk jaar vindt op de derde wandeldag de Zwitserse herdenkingsceremonie plaats op de erebegraafplaats. Hier liggen ook twee Zwitsers begraven, waaronder de oudoom van Clau Martin Bieler, geestelijke verzorger van het Zwitserse leger. Bieler ging voor in het gebed, waarna een krans gelegd werd. Na een minuut stilte legden de militairen 200 rozen.
 
Bieler vertelde dat een Canadese generaal hem na de herdenking van vorig jaar liet weten dat er twee Zwitserse militairen begraven liggen op de begraafplaats. Begin dit jaar bleek dat een van de twee Zwitsers zijn 74 jaar lang vermiste oudoom is. Zijn oudoom was voor de Tweede Wereldoorlog kapitein in het Zwitserse leger, maar raakte gewond, ging uit dienst en emigreerde naar Canada. Toen de oorlog uitbrak meldde hij zich aan in het Canadese leger, waar hij majoor werd. Later werd hij geheim agent om het Franse verzet uit te bouwen. Hij sneuvelde in september 1944.
 
Na de ceremonie plaatste Bieler een roos bij de naam van zijn oudoom. Ook veel andere wandelaars, civiel en militair, hielden op de derde wandeldag een moment van stilte op de begraafplaats.

Neem een kijkje op onze Facebookpagina voor het fotoverslag.

Dit bericht delen:

Advertenties