Elke dag live 4 Walker Radio vanaf Kamp Heumensoord

Lars Schwachöfer
17 juli 2019
Sinds drie jaar zendt 4 Walker Radio tijdens de Vierdaagseweek elke dag live uit vanaf Kamp Heumensoord. De radiozender is voor iedereen live te beluisteren via internet.

4 Walker Radio wordt verzorgt door militairen van 1 Civiel en Militaire Interactiecommando, 1 CMI-Co. Deze eenheid van de Koninklijke Landmacht legt in missiegebieden contact met partijen buiten Defensie. Bijvoorbeeld met plaatselijke commandanten, politieke leiders en niet-gouvernementele organisaties om aan informatie te komen. De medewerkers van deze eenheid zijn beroepsmilitairen en reservisten met een specifieke deskundigheid. Meestal hebben zij hun bijzondere kennis opgedaan in de burgermaatschappij, of zijn nog steeds werkzaam in hun vakgebied.

Oefening

Het opzetten en uitvoeren van de radiozender op Kamp Heumensoord is een oefening voor onder andere medewerkers van de eenheid psychologische operaties (psyops). Psyops is de militaire verzamelnaam voor het beïnvloeden van perceptie, attitudes en gedrag van de lokale bevolking of vijandelijke strijdkrachten. Majoor Franke, commandant van het product development center waar de radiozender onderdeel van is, benadrukt dat er deze week geen sprake is van psychologische operaties. En dat mag ook niet, vertelt hij. Psychologische oorlogsvoering is alleen toegestaan in missiegebieden.

De voorbereidingen en opbouw van de radio wordt verzorgt door 7 militairen. De zender heeft een eigen studio op het kamp met DJ's, verslaggevers op de Vierdaagseroute en een eindredacteur. De radio is op Kamp Heumensoord te beluisteren op frequentie 92.6 en online te streamen op het internet. Het signaal op de frequentie komt niet verder dan de hekken van het kamp. Het opzetten en uitzenden van 4 Walker Radio is een goede oefening voor als een radiozender opgezet moet worden in een missiegebied, maar ook zeker een welkome toevoeging op het kamp en voor de wandelaars onderweg.

Haren eraf op de radio

De radiozender werd drie jaar geleden voor het eerst opgezet. Dit jaar wordt de radio voor het tweede jaar door hetzelfde team uitgezonden en zijn ze niet meer weg te denken van het kamp. De zender is buiten de kamphekken te beluisteren op de website van 4 Walker Radio. Tussen 08.00 uur en 17.00 uur wordt live verslag gedaan vanaf het kamp en de wandelroutes. Ook komen er gast-DJ's en kan iedereen zijn of haar nummer aanvragen door  #request4Walker op Facebook of Twitter te gebruiken.

Afgelopen dagen zagen de DJ's de luistercijfers van de livestream niet boven de 200 uitkomen. DJ Dick liet weten dat hij, zodra de cijfers boven 200 uitkomen, direct zijn haren af laat scheren. Een belofte die zijn collega's graag zien uitkomen en live uit zullen zenden zodra meer dan 200 mensen de radio tegelijk beluisteren. Zij roepen iedereen op de zender live te beluisteren via de website tussen 08.00 en 17.00 uur. Vrijdag is de laatste dag waarop de radiozender verslag doet van de Nijmeegse Vierdaagse.


Dit bericht delen:

Advertenties