Monumentale voorgevel ABN AMRO pand in Hertogstraat in oude glorie hersteld

Van onze redactie
8 juli 2019
De monumentale voorgevel van het karakteristieke ABN AMRO kantoor in de Hertogstraat is weer nagenoeg identiek aan het in 1921 door Oscar Leeuw ontworpen pand. Niet alleen de voorgevel werd gerestaureerd, maar ook de binnenzijde van het historische pand werd flink onderhanden genomen. De restauratie van het historische pand heeft zes maanden geduurd en het gebouw is van binnen volledig verduurzaamd en circulair gemaakt.
Ook bijna een eeuw na de bouw spreekt de enorme voorgevel van het pand bij veel Nijmegenaren nog steeds tot de verbeelding. Het meest in het oog springt nog steeds de portiek. Deze boogvormige ingang is opnieuw geflankeerd door gestileerde pilasters van beeldhouwer Jac Maris, met daarop de wapens van Gelderland en Nijmegen. Op de sluitsteen van de boog staat de kop van Mercurius, de god van de handel.

Complete metamorfose

Esther Duvekot, bij ABN AMRO verantwoordelijk voor de renovatie: ‘Het was absoluut noodzakelijk om de gevel en het gehele gebouw te renoveren. Het sprak voor zich dat we de monumentale voorgevel volledig intact hebben gelaten. Binnen in het gebouw heeft wel een complete metamorfose plaatsgevonden. In het kader van circulariteit hebben we voor de vergaderruimtes het interieur van gesloten ABN AMRO kantoren hergebruikt. Ook is het pand beter geïsoleerd, zijn zonnepanelen en klimaatplafonds geplaatst en hangt overal ledverlichting.’

Duurzaamheid

De renovatie van het pand sluit aan bij de doelstellingen van ABN AMRO. De bank heeft zich als doel gesteld om alle kantoren de komende jaren te verduurzamen. Het pand aan de Hertogstraat ontvangt het BREEAM-label. In de Nederlandse markt en ook internationaal is BREEAM de meest toegepaste duurzaamheidsstandaard. Deze standaard gaat verder dan alleen het energielabel. Het beoordeelt duurzaamheid van gebouwen integraal op basis van negen verschillende duurzaamheidscategorieën.


Dit bericht delen:

Advertenties