Aafke Romeijn en Blauwe Uur openen Nijmeegse Kunstnacht 2019

Van onze redactie
27 juni 2019
Met een op maat gemaakte show openen Aafke Romeijn en Blauwe Uur de negende editie van de Nijmeegse Kunstnacht. Met de analoge synths, stevige beats en Nederlandstalige teksten van Aafke Romeijn en visuals van collectief Blauwe Uur wordt de grote zaal van Doornroosje omgetoverd tot een parallelle wereld. De Kunstnacht vindt plaats op zaterdag 21 september en de opening is om 19.30 uur.
In 2018 debuteerde muzikant Aafke Romeijn als schrijfster met haar roman Concept M. In het boek beschrijft ze een alternatieve versie van Nederland, waarin een meisje door een mysterieuze ziekte haar kleur verliest. Nu volgt de soundtrack: op het album M (2019) leidt Aafke Romeijn de luisteraar op muzikale wijze rond in de wereld waarin haar roman zich afspeelt. Tijdens de Kunstnacht voegt Blauwe Uur hier nog een extra dimensie aan toe: met videoprojecties symboliseren zij deze wereld. Ze creëren een lichtshow speciaal bij de muziek van Aafke, waarbij licht, geluid, bewegingen en kleuren samenkomen.

Aafke Romeijn: M

Aafke Romeijn studeerde harp, compositie en piano aan het conservatorium, maar verdiepte zich ook in gitaarpunk en raakte in de ban van hiphop. Na een debuut als singer-songwriter en twee electropopalbums, komen op M al haar liefdes samen. ‘Het is een emotioneel beladen album geworden’, vertelt ze. ‘Ik heb voor het eerst alles zelf kunnen maken en bepalen: van de beats tot de strijkarrangementen tot de eindproductie.’ Van piano tot orkest, van kleine bekentenissen tot donkere electro, van klassiek tot hiphop, M heeft het allemaal in zich.

Blauwe Uur

Blauwe Uur is een collectief van drie Nederlandse kunstenaars: Andrea Dröes, Jurjen Alkema en Jos Agasi. Gezamenlijk zijn ze gespecialiseerd in lichtontwerp, motion graphics, scenografie en muziekcreatie en creëren ze (audio)visuele ervaringen. Met videoprojecties transformeren ze ruimtes tot poëtische werelden. Ze maken shows op maat voor specifieke locaties en hebben samengewerkt met verschillende muzikanten, waaronder De Staat, Remy van Kesteren en het Ragazze Quartet. De samenwerking met Aafke Romeijn is speciaal voor de Kunstnacht tot stand gekomen.

Kunstdiner

Voorafgaand aan de opening, krijgt het Kunstnachtpubliek de mogelijkheid vanaf 17.00 uur aan te schuiven bij het Kunstdiner in Doornroosje en te eten als een echte artiest. Nienke van Hunen is de kok van Doornroosje en kookt voor de artiesten die komen optreden. Op 21 september bereidt ze een speciaal driegangendiner met een selectie van eerder gemaakte gerechten. Haar laatste kookboek Can I Have Some of your Famous Hot Sauce? bevat naast recepten ook backstageverhalen van de verschillende bands en artiesten waarvoor ze heeft gekookt.

Programma Nijmeegse Kunstnacht 2019

Aansluitend aan de opening vindt een divers cultureel programma plaats op 23 locaties, verspreid over het stadscentrum en het Honigcomplex. De Nijmeegse Kunstnacht wordt georganiseerd volgens een uniek concept waarbij verschillende instellingen en kunstdisciplines aan elkaar worden verbonden, zoals literair productiehuis De Nieuwe Oost | Wintertuin dat samenwerkt met Museum Het Valkhof en het filmfestival Go Short dat te gast is in Extrapool. De Kunstnacht biedt hiermee een afwisselend programma van uiteenlopende kunstgenres.

Aan de negende editie nemen ruim 50 partijen deel. De nieuwe deelnemers in 2019 zijn De Bastei, De Basis, Proeftuin Duurzame Mode 025, NEUS, Filmhuis O42, Tangoschool El Corte, De Plak, Popsport, Moving Futures, Frank & Michiel, brouwerij Oersoep, Mensen Zeggen Dingen en Stichting Hubert.

De locaties bieden een doorlopend programma van 20.00 uur tot 01.00 uur. De Kunstnacht sluit vanaf 00.00 uur spetterend af met een Nachtfeest in Brebl. Achter de draaitafel staan onder andere Boomshakalak Soundsystem, Spandex Ballet (Café De Plak) en Non De Gêne.

Kaartverkoop

De Nijmeegse Kunstnacht vindt plaats op 21 september. De kaartverkoop is gestart via de website van de Nijmeegse Kunstnacht. r zijn nog Vroege-Vogel passe-partouts beschikbaar voor €10, of een passe-partout incl. Nachtfeest voor €15. Tijdens de reguliere kaartverkoop kost een passe-partout €13 of €18 inclusief het Nachtfeest. 


Dit bericht delen:

Advertenties