Zilveren Waalbrugspeld voor Giel Kok

Van onze redactie
24 juni 2019
Giel Kok werd vanavond tijdens zijn afscheidsvergadering bij de Federatie van Amateurvoetbalverenigingen Nijmegen (FAN) verrast door burgemeester Bruls. Kok ontving een Zilveren Waalbrugspeld voor zijn jarenlange bijdrage aan de sport in Nijmegen, met name op voetbalgebied. Hij is echter niet alleen met voetbal bezig: hij is als surveillant bij de HAN actief, organiseert inmiddels al 46 jaar de avondvierdaagse Brakkenstein voor ouderen en rolstoelgebruikers, is koorlid binnen de kerkgemeenschap en actief binnen carnavalsvereniging De Platte Knip.
Giel Kok (83) is sinds 1958 lid van voetbalvereniging Blauw-Wit, begonnen als speler, veteranenspeler en uiteindelijk betrokken bij het organiseren binnen en buiten het bestuur van Blauw-Wit. 25 Jaar is hij voorzitter geweest en een van de betere Nijmeegse amateurvoetbalclubs achtergelaten. Blauw-Wit is onder zijn voorzitterschap een stabiele, vitale club geworden. Na het 100-jarig bestaan van de club stopte hij als voorzitter en werd hij benoemd tot erevoorzitter.

Walking Football

Giel Kok heeft een hoog verantwoordelijkheidsgevoel en een even hoge arbeidsethos. Hij heeft veel bijgedragen aan het ontwikkelen van een algemeen gedragen standaard op het gebied van Sportiviteit en Respect. Nog steeds zet hij in voor Blauw-Wit: als verenigingsvertegenwoordiger bij wedstrijden eerste elftal aanwezig, initiator van de Vrienden van Blauw-Wit en als vertrouwenspersoon. Daarnaast zette hij onlangs Walking Football op waaraan wekelijks meer dan 30 personen deelnemen.

‘Veilig Sportklimaat’

Vanaf 2004 neemt hij deel aan de Fairplay commissie Nijmeegse voetbalclubs, waar 19 verenigingen lid van zijn. Dit is in 2010 overgegaan in de Regionale Fairplaycommissie waar Arnhem, Nijmegen en Maas en Waal onder vallen. In deze laatste periode is de ‘rode knop’ ingesteld, een meldpunt voor ongepaste gedragingen op en rond het voetbalveld. Sinds enkele jaren is Nijmegen verder gegaan onder de noemer ‘Veilig Sportklimaat’, resulterend in de stuurgroep ‘Sportplezier’. Door een samenwerkingsverband met NEC Doelbewust zijn er nu bij de ingangen van de voetbalvelden borden geplaatst met gewenste gedragsregels voor wedstrijdbezoekers.

Sinds 2005 is de heer Kok ook lid van de BV Voetbal Nijmegen waarvan het doel sportstimulering, kwaliteit jeugdkader, fairplaygedragscode en schaalvoordelen is. Vanuit deze BV is in 2014 de FAN opgericht als rechtspersoon. De heer Kok is secretaris en penningmeester en een van de oprichters van de FAN. FAN behartigt de gemeenschappelijke belangen van de leden.


Dit bericht delen:

Advertenties