Ruim 23.000 auto's uit de spits bij Waalbrug

Van onze redactie
14 juni 2019
De campagne SLIMspitsen die ervoor moet zorgen dat automobilisten in de spits de Waalbrug in Nijmegen mijden, is een succes. In de eerste twee maanden van de campagne meden meer dan 23.200 auto's de avondspits. De gemeente Nijmegen probeert het aantal auto's op de drukste tijden te verminderen omdat de Waalbrug maar beperkt beschikbaar is vanwege een grote renovatie van de historische brug door Rijkswaterstaat.
In het project kunnen deelnemers op verschillende manieren de spits mijden. In april en mei werd de spits in 20% van de gevallen gemeden met de fiets, 4% met het openbaar vervoer, 58% door een andere route of thuiswerken, 18% van de spitsmijdingen kwam tot stand door buiten de avondspits te rijden. De doelstelling om dagelijks tussen de 500 en 600 auto’s uit de spits te krijgen, is sneller dan verwacht gehaald. In totaal doen nu al bijna 4000 mensen mee die één of meer dagen spits mijden. De metingen naar verkeersdrukte en spitsmijdingen zijn verricht tijdens de avondspits omdat die het meest maatgevend is voor de drukte.

Tevreden

Wethouder Harriët Tiemens is erg tevreden over dit resultaat: ‘Met bijna 4000 deelnemers kunnen we echt het verschil maken. Dat is ook merkbaar op straat. Natuurlijk blijft er hinder door zo’n ingrijpende renovatie van een van de drukste verkeersaders in de stad, maar dit is een heel belangrijk onderdeel in onze totale pakket aan maatregelen om de overlast zo veel mogelijk te beperken.’

SLIMspitsen

Vanwege de werkzaamheden aan de Waalbrug daagt de gemeente haar inwoners uit om slim te reizen tijdens de spits. SLIMspitsen ging op 4 april van start. Doelgroep waren automobilisten die regelmatig in de spits over de Waalbrug of De Oversteek reden. In het project kunnen mensen de spits te mijden door buiten de spits te rijden, te fietsen, de e-bike te pakken of door thuis te werken. Deelnemers dragen zo niet alleen bij aan de bereikbaarheid van Nijmegen, ze kunnen met hun deelname ook sparen voor mooie cadeaus of samen met hun wijk voor een initiatief in de wijk. Er zijn ook 3 projecten voor inwoners die in wijken wonen waar mogelijk extra verkeersdrukte te verwachten is. In onder meer Nijmegen West en Nijmegen Noord kunnen mensen meedoen met de eigen fiets (Ring-Ring), een e-bike van Urbee of thuiswerken (TimesUpp). Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland.

Kijk hier voor meer informatie over SLIMspitsen.


Dit bericht delen:

Advertenties