Bussen tot einde werkzaamheden Waalbrug over Waalkade

Van onze redactie
7 juni 2019
De bussen die nu via de Burchtstraat of de Singels rijden, verhuizen vanaf 21 juli naar de Waalkade. De maatregel wordt genomen om ervoor te zorgen dat de reistijden voor de bus tijdens de renovatie van de Waalbrug betrouwbaar blijven. De Burchtstraat is daarmee na de komende Vierdaagse busvrij zoals eerder is afgesproken. Alle bussen blijven via de Waalkade rijden tot het einde van de werkzaamheden aan de Waalbrug.

Om te voorkomen dat de bussen tijdens de Waalbrugrenovatie te veel vertraging oplopen op de singels, reden de bussen sinds eind maart van dinsdag tot en met vrijdag over de Burchtstraat. De Waalkade was niet beschikbaar vanwege werkzaamheden. De afgelopen maanden bleek dat de reistijden over de singels te lang zijn om de bus te kunnen laten concurreren met de auto. Daarom kiezen gemeente, het busbedrijf en de provincie ervoor om de bussen van maandag tot en met zondag via de Waalkade te laten rijden.

Burchtstraat busvrij

In het coalitieakkoord is afgesproken dat de bussen uit de Burchtstraat verdwijnen. De halte Burchtstraat komt daarmee te vervallen. De halte Valkhof en de halte Plein 1944 liggen hier vlakbij. De buslijnen 2, 8, 13, 14, 15, 33, 58, 80, 82, 300 en 331 rijden via de Waalkade en doen daarmee de halte Valkhof aan. Mensen die naar Plein 1944 reizen, kunnen bij het station overstappen. De halte Plein 1944 blijft goed bereikbaar met de buslijnen 1, 5, 6, 58 en 85, zoals de afgelopen jaren ook op zaterdag, zondag en maandag het geval was. De halte Burchtstraat blijft in ieder geval dit jaar bereikbaar met BrengFlex.

Betrouwbare reistijden voor de bus

Rijkswaterstaat is bezig met de vervanging van het betonnen wegdek van de Waalbrug. Dat betekent onder meer dat er op de brug maar één rijstrook per richting beschikbaar is. Automobilisten worden tijdens de renovatie gestimuleerd om zoveel mogelijk buiten de spits te reizen of om te kiezen voor de fiets of het openbaar vervoer. De bus is alleen een aantrekkelijk alternatief als deze goed door kan rijden. Volgens planning is eind 2020 het betonnen wegdek van de Waalbrug vervangen. Vanaf dat moment zijn er weer 4 rijstroken beschikbaar voor het autoverkeer en de lijnbussen. Bij de invoering van de jaarlijkse nieuwe dienstregeling in december 2020 wordt opnieuw gekeken naar de doorstroming en wat dat betekent voor de spreiding van bussen over de Waalkade en de Singels.


Dit bericht delen:

Advertenties