Restauratie in Stevenskerk

Van onze redactie Ger Neijenhuyzen Zaterdag 08 Juni 2019

Het monumentale König-orgel in de Stevenskerk is een van de grootste en belangrijkste orgels van Nederland. Het werd van 1773 tot 1776 gebouwd door de Keulse orgelbouwer Ludwig König.

Op 7 februari werd begonnen met de restauratie van aangetaste registers en de orgelkas. Er werd een steiger in de kerk geplaats voor de restaurateurs. De werkzaamheden werden eergisteren afgerond. Volgende week volgt nog een inspectie en daarna wordt de steiger afgebroken.

Na 50 jaar was het schilderwerk van de orgelkassen vervuild en verouderd en sommige delen waren, aangetast door o.a. loodcorrosie, aan vervanging toe. Rogér van Dijk en Katherine Kolff onderzochten de originele kleuren van het orgel. Op basis van deze gegevens zijn de beschadigde delen hersteld door Flentrop Orgelbouw en daarna zijn de schilders van AWolters-Ovink uit Deventer begonnen met het schilderen van de originele kleuren.

Tijdens het onderzoek bleek ook dat er veel bladgoud in de ombouw heeft gezeten. Als er weer voldoende donaties binnenkomen, zal ook dit in de oude staat worden hersteld.

Op onze Facebookpagina vind je een uitgebreid fotoalbum.

 

 

 

 


Heb je een correctie, een tip of een opmerking over dit artikel? Mail deze dan naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl of stuur je bericht via WhatsApp: 024-3229922. Ook andere nieuwstips, klein of groot, ontvangen wij graag.


Reageren


Uw naam  *
Uw Emailadres  *
Uw reactie
Code
  *
 

NB: Uw reactie zal direct worden geplaatst, echter wordt deze wel door onze redactie gecontroleerd. Mocht blijken dat uw reactie niet passend is en/of een kwetsende inhoud heeft, zal deze meteen worden verwijderd.