Unieke escaperoom onder water opent aanstaande zondag de deuren

Van onze redactie
14 juni 2019
Op het eerste gezicht roept een recreatieplas bij de meeste mensen niet gelijk een avontuurlijk beeld op. Bij de Berendonck is dit anders want op de bodem van het meer, op 18 meter diepte, heeft Duikteam De Kaaiman een onderwaterhuis escaperoom gerealiseerd. 'De vereniging heeft met dit concept iets unieks in handen en we mogen het dan ook met recht een wereldprimeur noemen', aldus Mike Kuijpers voorzitter van Duikteam De Kaaiman.

Net zoals bij andere escaperooms moeten deelnemers vraagstukken oplossen en zo snel mogelijk een code zien te kraken. Reguliere escaperooms bevinden zich veelal op het land of in een gebouw maar deze ruimte bevindt zich op 18 meter onder het water oppervlak en is alleen bereikbaar voor duikers. Het concept van deze escaperoom is ook anders dan anders omdat niet-duikers vanaf de kant ook mee moeten helpen om puzzels op te lossen. De ruimte heeft slechts één in- en uitgang die alleen bereikt kan worden met een duikuitrusting en die alleen toegankelijk is voor de geoefende duiker. Dit maakt dat deze escaperoom enig is in zijn soort.

Een spel met een historisch thema

De overlevering vertelt dat er vroeger op dit terrein een onderwaterlaboratorium van Jacques-Yves Cousteau heeft gestaan. In het laboratorium was men bezig met baanbrekend onderzoek naar de mogelijkheid voor de mens om te kunnen leven onder water. Het onderzoek is destijds om onduidelijke redenen plotseling gestopt en veel van de resultaten van het onderzoek zijn daarbij verloren gegaan. Het is de taak aan de deelnemers om de teloorgang van het laboratorium te onderzoeken en om het verhaal terug in de geschiedenis boeken te krijgen.

Met een oud logboek en een set veiligheidsinstructies begint de zoektocht. Verschillende puzzels en aanwijzingen leiden de onderzoekers naar verschillende ruimtes die zich boven én onder water bevinden en alleen de meest oplettende deelnemers weten uiteindelijk de code te kraken waarmee ze de ware toedracht achter de teloorgang te weten komen.

Aquavilla

Het onderwaterhuis Aquavilla heeft de vorm en omvang van een zeecontainer en de ruimte is ingericht met bankjes en een tafel. Via de ramen die rondom in het huis zitten, hebben de duikers zicht op het onderwaterleven. Bijzonder aan het huis is dat het van binnen volledig droog is en dat duikers in het huis hun duikbril en duikfles niet hoeven te gebruiken. Het principe achter deze droge ruimte onder water is het beste te vergelijken met een drinkglas dat omgekeerd onderwater wordt geduwd. Lucht blijft achter in het glas en via de onderkant van het glas is het mogelijk om in de lucht houdende ruimte te komen. Zo werkt het ook bij het onderwaterhuis; via een trap aan de onderzijde kunnen duikers de ruimte betreden.

Een club van goud

Duikteam De Kaaiman viert in 2019 drie jubilea, namelijk 50 jaar Duikteam De Kaaiman, 40 jaar Kaaiman Jeugdafdeling (11-18 jaar) en 30 jaar onderwaterhuis Aquavilla. De vereniging probeert met deze ludieke actie het avontuurlijke karakter van de duiksport én de schoonheid van de Nederlandse (onder)wateren op een positieve manier voor het voetlicht te brengen.

Officiële opening 

Burgemeester Bruls zal zondag 16 juni om 14.00 uur het startschot lossen waarna de eerste groep duikers onder het wateroppervlak zal verdwijnen.


Dit bericht delen:

Advertenties