Tweede Wereldoorlogveteranen lopen Sunset March

Lars Schwachöfer
4 juni 2019
Vanmorgen hebben vier Tweede Wereldoorlogveteranen de Sunset March gelopen. Drie van de veteranen maakten op 20 september 1944 de Waaloversteek.

De Sunset March, een dagelijks eerbetoon aan de 48 tijdens de oversteek gevallen militairen van de Amerikaanse 82ste Luchtlandingsdivisie, wordt elke avond aan het begin van de zonsondergang gelopen. Vandaag vond de Sunset March in de ochtend plaats zodat de veteranen het in hun programma konden passen. Vanavond wordt de Sunset March zoals elke dag gelopen.

De veteranen Gordon Monson en Clifford Stump, beiden van de Amerikaanse 82ste Luchtlandingsdivisie, landden tijdens Operatie Market Garden in Nederland. Monson kwam per parachute en Stump landde in een zweefvliegtuig. Op 20 september 1944 maakten zij de Waaloversteek om Nijmegen te bevrijden. Monson raakte gewond tijdens de Waaloversteek. Enkele weken geleden kondigden zij aan samen met Harry Miller, veteraan van het Amerikaanse 740ste tankbataljon, de Sunset March te gaan lopen.

Nadat Thomas Lucas, ook veteraan van de 82ste Luchtlandingsdivisie, hoorde van het plan van de andere veteranen om de Sunset March te gaan lopen, besloot ook hij zich aan te melden. Na de Sunset March legden zij een krans en spraken met enkele belangstellenden bij het monument op de Oosterhoutsedijk. De Tweede Wereldoorlog veteranen vertrokken na de Sunset March naar de begraafplaats in Margraten. Stump, Lucas en Miller vochten mee tijdens de slag om de Ardennen en morgen reist het gezelschap naar België. Een dag later zijn ze in Normandië, waar de 75ste herdenking van de invasie van Europa plaatsvind. Of de veteranen in september terugkomen naar Nederland voor de 75ste herdenking van Operatie Market Garden, is nog onbekend


Dit bericht delen:

Advertenties