Jongerenkoor Jokolo wint 30e Nationaal Jongerenkorenfestival

Van onze redactie
3 juni 2019
Tijdens het Nationaal Kampioenschap Jongerenkoren, dat jaarlijks wordt gehouden in het Brabantse Rijsbergen, heeft Jokolo van zowel de publieksjury als de vakjury de 1e prijs gekregen. De vakjury en publieksjury waren eensgezind dit jaar. Bij beiden ging de tweede prijs naar Jongerenkoor Chantiel uit Tiel en de derde prijs naar titelverdediger Jongerenkoor Tutti uit Gorinchem.
Jokolo staat onder leiding van dirigent Jelle Roosen. Hij schreef samen met zijn vrouw Dianne van Houdt, ook lid van Jokolo, het lied Moses’ Song en behaalde daarmee de 1e prijs in de compositiewedstrijd.

Ter aanvulling op de ruim dertig zingende leden werd Jokolo ondersteund door een voor het festival samengesteld combo. Naast vaste pianist Kenneth van Doremalen schoof koorlid Dorian Papavoine tijdens een lied aan voor een heuse quatre-mains. Ook voor koorzanger Niek Steegemans op de contrabas en Andries Janssen op de saxofoon was een rol in het combo weggelegd bij één van de vier gezongen nummers.

Groei

De jury complimenteerde Jokolo met de groei die afgelopen jaar is doorgemaakt. Zo werden zuiverheid en fijnzinnig, niet hoorbaar, ademhalen genoemd, iets waar het koor hard aan gewerkt heeft. Het juryrapport sloot af met: ‘Geweldig optreden, fantastisch om naar te luisteren.’ De vier nummers die door Jokolo zijn gezongen, staan inmiddels online.

Bijzondere ervaring

De competitie, speciaal opgericht voor alle liturgische tiener- en jongerenkoren van Nederland, heeft helaas de laatste jaren te maken met een terugloop in het aantal deelnemende koren. Ook Jokolo vindt dit jammer. ‘Naast een uitdaging op muzikaal gebied, waarbij je altijd een inhoudelijke beoordeling van een vakjury ontvangt, is het festival vooral ook erg leuk. Je luistert niet alleen naar andere koren, doet ideeën op en wisselt ervaringen uit, maar je hebt ook vooral plezier tijdens de diverse activiteiten. De sport- en spelactiviteit, het gezamenlijke eten en de feestavond maken dit weekend tot een bijzondere ervaring.’

Meer weten over Jokolo of een keer komen meezingen? Ga dan naar de website van Jokolo voor meer informatie.


Dit bericht delen:

Advertenties