Nijmegenaren maken oevers van de Waal schoon

Van onze redactie
27 mei 2019
Afgelopen zaterdag 25 mei hebben vrijwilligers in de gemeente Nijmegen de oevers van de Waal schoongemaakt. De Waaljutters haalden tientallen kilo's afval op. De juttersactie vormde de start van de deelname van gemeente Nijmegen aan Schone Rivieren, een project van IVN Natuureducatie, Stichting de Noordzee en Plastic Soup Foundation.
Afgelopen weekend stak een groepje van zo’n 15 vrijwilligers hun handen uit de mouwen langs de Waal. De vrijwilligers waren leden van Phocas en Popkoor the Anthony Singers. Het is voor het eerst dat vanuit het landelijke project Schone Rivieren in Nijmegen een opruimactie plaatsvond. De opruimactie vormt daarmee het begin van een meerjarige samenwerking tussen Schone Rivieren en de gemeente Nijmegen. De opruimactie afgelopen zaterdag werd afgetrapt met een woordje van wethouder Velthuis.

Bijzondere vondsten

Dankzij Dar werden de vrijwilligers gewapend met afvalknijpers, handschoenen en vuilniszakken en ruimden zij tientallen kilo’s afval van het eiland Veur-Lent op. Bijzondere vondsten waren een complete, roestige fiets, een broodtrommel, staalkabels en veel schroot. Daarnaast werd veel recreatieafval aangetroffen. Het door de vrijwilligers ingezamelde afval werd door Rijkswaterstaat opgehaald en verwerkt. Ook in het najaar worden weer opruimacties georganiseerd, waarbij de hulp van lokale sport- en vrijetijdsverenigingen wordt gevraagd.

Rivierafvalonderzoekers

Binnen het project Schone Rivieren zijn niet alleen vrijwillige opruimers actief, maar ook ‘rivierafvalonderzoekers’. Zij onderzoeken vier jaar lang de samenstelling van het zwerfafval langs de Nederlandse rivieren. Met deze informatie is het onder meer mogelijk om afvalbronnen te traceren en met betrokken bedrijven, lokale partijen en overheden naar oplossingen te zoeken. Zo hoopt IVN, samen met samenwerkingspartners Stichting de Noordzee en Plastic Soup Foundation, de aanvoer van plastic afval bij de bron te stoppen.


Dit bericht delen:

Advertenties