Gratis bloeddruk-check voor alle inwoners Gelderland

Van onze redactie
27 mei 2019
Vanaf vandaag is het mogelijk om je bloeddruk te laten meten op verschillende locaties in Gelderland. In Nijmegen is dat in Bibliotheek Gelderland-Zuid aan de Mariënburg 29.

Het is belangrijk om je bloeddruk te kennen. Een hoge bloeddruk voel je namelijk niet, maar vergroot wel de kans op hart- of vaatziektes. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een hartinfarct, beroerte of hartfalen. Daarom roept de Hartstichting op regelmatig de bloeddruk te (laten) meten. Als het nodig is, kunnen mensen dan tijdig maatregelen nemen om de bloeddruk weer op een gezond niveau te brengen. Om het meten voor iedereen toegankelijk te maken, richt de Hartstichting van 27 mei tot en met 8 juni bloeddrukmeetpunten in op openbare plaatsen, zoals supermarkten en bibliotheken. Inwoners in Gelderland kunnen bij één van de ruim 20 locaties gratis hun bloeddruk laten controleren.

Veel Nederlanders weten niet dat ze een hoge bloeddruk, en daarmee een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, hebben. Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat 1 op de 3 Nederlanders van 30 tot 70 jaar een hoge bloeddruk heeft. Een deel van hen gebruikt medicatie of heeft zijn of haar leefstijl aangepast om de bloeddruk op gezond niveau te brengen. Maar zo’n 40 procent weet niet dat zij een verhoogde bloeddruk heeft. Dit zijn zo’n 1,2 miljoen Nederlanders. De Hartstichting wil daarom mensen stimuleren om hun bloeddruk te laten meten.

 

 

 


Dit bericht delen:

Advertenties