Stukje Nimweegse historie in volle glorie duurzaam hersteld

Van onze redactie
25 mei 2019
Gisteren werd, na acht maanden grondige renovatie, de oude NIMCO schoenenfabriek officieel heropend door de familie Krol, burgemeester Bruls en ceremoniemeester 'Nijmeegse Annie'. Familiebedrijf NIMCO geeft hiermee een stukje cultureel erfgoed terug aan de sfeervolle Nijmeegse buurt. De grootste verandering was het terugbrengen van de gevel in haar originele staat. Daarnaast werd het gehele pand 100% verduurzaamd en kreeg een deel een woonbestemming met sociaal karakter.
Het pand, dat een van oudste schoenenfabrieken van Nederland was, dateert uit 1907. Tot 1971 deed het dienst als schoenenfabriek, daarna vestigde onder andere supermarkt Coop zich in het pand en later werd hier ook het Zorgcafé geopend. Beide bedrijven blijven actief op deze locatie. Nieuw is de woonbestemming: de 15 woningen boven de supermarkt zullen het thuis worden van jongeren die begeleiding nodig hebben bij zelfstandig wonen.

‘We zijn erg blij en trots dat we dit project als familie gerealiseerd hebben. Het is toch prachtig dat we zo een stukje Nijmeegse historie weer tot leven kunnen brengen’, vertelt Max Krol, een van de initiatiefnemers van het project.

Oude glorie

Tijdens de opening werd ook het oude NIMCO-logo, in de vorm van een damespump, weer op het dak geplaatst. Precies op de plek waar het voorheen prijkte en wat veel Nijmegenaren zich nog zullen herinneren. De gevel, die tot voorheen de bijnaam ‘Las Vegas-gevel’ had, is ook in haar oude glorie hersteld zodat het weer past bij de klassieke uitstraling van de buurt.

100% duurzaam

Een minder zichtbare, maar belangrijke, verandering is de verduurzaming van het gehele pand. Vanaf straatniveau is bijvoorbeeld niet zichtbaar dat er meer dan 350 zonnepanelen op de daken van de oude fabriek liggen. Hierdoor kan het gehele gebouw in haar eigen energiebehoefte voorzien, mede door de warmtepompen voor de productie van warmte. Belangrijke randvoorwaarde bij de transformatie naar energieneutraal was de eis dat de investeringen in duurzaamheid zichzelf op termijn terug dienen te verdienen zonder meerkosten voor de bewoners.


Dit bericht delen:

Advertenties