Ode aan Romeins masker: Romeinse kaas, taart en bier

Maarten Beekman
23 mei 2019
Voor het eerst in de geschiedenis krijgt Nijmegen er in één klap drie nieuwe eigen producten bij: Romeinse Kaas, een taartje en een terrasbier. Ze werden donderdagmiddag gepresenteerd in het Schipperscentrum KSCC in de Waalhaven.

Volgens Hans Jacobs die het woord voerde voor de Stichting de Uitkijk, bedenker van het idee, zijn de producten straks in verschillende winkels en horeca te verkrijgen. In ieder geval bij kaashandel De Wit, bakkerij De Bie en brouwerij De Hemel.

Romeins masker

Dit alles is een ode aan een gigantisch Romeinse masker dat straks op het eiland Veur Lent geplaatst wordt. Het masker dat Nijmegen gezicht gaat geven, meet 6 bij 5,5 bij 4,5 meter en is van de hand van de Nijmeegse kunstenaar Andreas Hetfeld. Het masker wordt de grote broer van Mariken van Nimwegen.

Honingsmaak

Burgemeester Bruls ontving tijdens de feestelijke bijeenkomst het eerste stukje Romeinse kaas van kaashandel Ronald de Wit. De kaas verwijst naar de kracht en de moed van de drager van het masker, een legionair van het Tiende Legioen Gemina dat in Nijmegen gelegerd was. Bruls benadrukte de prominente plek dat dit masker gaat krijgen.

Het bier, een Blonde Romein, is van de hand van Gert de Graaf, uitbater van café, In de Blaauwe Hand en gebrouwen door Thieu Hegger van stadsbrouwerij De Hemel. Het bier bestaat uit drie verschillende soorten hop, is licht bitter van smaak en heeft hints van citrus en honing in zich. Hoewel NEC trainer Ron De Groot de honingsmaak niet kon ontdekken bevestigde hij de heerlijke bittere smaak. Natuurlijk werd hem gevraagd naar de resultaten van NEC, waarop hij antwoordde ‘dat het allemaal goed gaat komen. Kijk naar hoe Ajax het heeft gedaan. Ook wij zijn in staat om grote prestaties neer te zetten.’

Stadsbakker Peter de Bie is wekenlang bezig geweest om een Romeintje te maken. De hoedster van het originele eeuwenoude Romeinse masker dat in museum Het Valkhof staat, directeur Hedwig Saam, kreeg het eerste taartje gemaakt van vijgen, dadels, abrikozen en kruiden.


Dit bericht delen:

Advertenties