Nijmegen krijgt drie nieuwe Romeinse lekkernijen

Van onze redactie
20 mei 2019
Voor het eerst in de geschiedenis krijgt Nijmegen er in één klap drie nieuwe eigen producten bij: speciale kaas, een taartje en een bier. Dit alles is een smakelijke ode aan het gigantische Romeinse masker dat straks op het eiland Veur Lent geplaatst gaat worden.
Een nieuw icoon voor Nijmegen, een masker dat de oudste stad van Nederland gezicht gaat geven, meet 6 bij 5,5 bij 4,5 meter is van de hand van de Nijmeegse kunstenaar Andreas Hetfeld. Het masker wordt de grote broer van Mariken van Nimwegen.

Om de smaak alvast te pakken te krijgen zijn door Nijmeegse middenstanders drie nieuwe producten op de markt gezet die donderdag 23 mei om 15.30 uur op het kerkschip van aalmoezenier Van Welzenes in de Nijmeegse Waalhaven aan prominente Nijmegenaren worden aangeboden.

Romeinse Kaas

Burgemeester Bruls zal het eerste stukje Romeinse kaas van kaashandel Ronald de Wit ontvangen. De kaas verwijst naar de kracht en de moed van de drager van het masker, een legionair van het Tiende Legioen Gemina dat in Nijmegen gelegerd was.

Het Romeintje

Stadsbakker Peter de Bie is weken lang bezig geweest om een Romeintje te maken. De hoedster van het originele eeuwenoude Romeinse masker dat in museum Het Valkhof woont, de directeur Hedwig Saam, krijgt het eerste taartje. De lekkernij is een smaakpallet van het Romeinse Rijk rond het Mare Nostrum. Een mediterrane groet van vijgen, dadels, abrikozen en kruiden.

Blonde Romein

Het bier, een Blonde Romein, is van de hand van Gert de Graaf, bieroloog en uitbater van In de Blaauwe Hand en gebrouwen door Thieu Hegger van stadsbrouwerij De Hemel. NEC-trainer Ron de Groot, de man die de stad wedstrijden lang nieuwe hoop heeft gegeven, zal het eerste glas leegdrinken. Het bier is goudblond, fris met een licht bittertje en hints van citrus en honing.

De drie producten zijn bij diverse Nijmeegse winkels en etablissementen verkrijgbaar en zijn herkenbaar aan het vignet dat Andreas Hetfeld van het masker heeft gemaakt.


Dit bericht delen:

Advertenties