Tevreden huurders na renovatie Bloemberg en De Zwaan

Van onze redactie
14 mei 2019
Tevreden bewoners én goed geïsoleerde appartementen. Dat is het resultaat van de grote renovatie van de seniorenflats Bloemberg en de Zwaan in Zwanenveld. Portaal, VolkerWessels en de bewoners sloegen hun handen ineen en kwamen tot een mooi resultaat: uit onafhankelijk onderzoek door het Centrum voor Woononderzoek blijkt dat de bewoners het proces en het eindresultaat met een 7,9 beoordelen.

De twee woongebouwen liggen tegen het winkelcentrum Dukenburg aan. In totaal gaat het om 131 appartementen die overwegend bewoond worden door ouderen. Het projectteam heeft in de voorbereiding een klankbordgroep opgericht met bewoners, die zich zeer actief hebben ingezet als ambassadeur. Ook hebben zij geholpen om de maatregelen en het sociaal plan af te stemmen op de bewoners. De bewoners zijn gemiddeld 75 jaar oud en willen heel graag in deze flats blijven wonen. Ze vonden het belangrijk dat de flat er weer modern uitziet, dat hun klachten verdwenen, maar ook dat de flats levensloopgeschikter werden.

Een intensief traject

De wensen van de bewoners zijn meegenomen in het plan. Daarnaast bleek dat er ook andere zaken, zoals de staat van de gevels, aangepakt moesten worden. Door een intensieve samenwerking met VolkerWessels is een plan voor de appartementencomplexen uitgewerkt. Door goed te isoleren, het aanbrengen van mechanische ventilatie en het plaatsen van zonnepanelen is het complex nu ‘Nul Op de Meter (NOM)’-ready. Dit betekent dat de appartementen voorbereid zijn op gasloos wonen. Daarnaast zijn waar nodig de badkamer, keuken en het toilet vervangen. Ook de uitstraling van de complexen is aangepakt. Zo is er geschilderd en is het hekwerk vervangen.

Comfortabel en energiezuinig

Manager Robert van Dijk van Portaal: ‘Met deze aanpak zorgen wij voor goed geïsoleerde woningen waardoor huurders minder energiekosten hebben. Het is comfortabel en energiezuinig wonen. Dat is nodig, want de groep mensen die moeite heeft hun woonlasten te betalen, groeit. Ook in onze stad. Bovendien is belangrijk: door goed te isoleren verminderen wij de CO2 uitstoot. Dat past ook bij onze duurzaamheidsambitie. Vanaf 2050 willen we dat al onze woningen CO2 neutraal zijn.’


Dit bericht delen:

Advertenties