Britse vliegtuigbom onschadelijk gemaakt in Lent

Lars Schwachöfer
13 mei 2019
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft vanmiddag om twaalf uur een vliegtuigbom tot ontploffing gebracht in Lent. De bom was twee weken geleden gevonden tijdens graafwerkzaamheden.
De Britse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog, een 500-ponder, werd 2 weken geleden aangetroffen tijdens graafwerkzaamheden aan het Zandsepad in Lent. De bom werd veiliggesteld door Leemans Speciaalwerken. Vandaag werd de bom ingegraven in een berg zand en voorzien van extra springladingen om de bom tot ontploffing te brengen.
 
De politie zette de omgeving ruim af. Twee studenten van de politie mochten de bom door een druk op een knop tot ontploffing brengen. Na de ontploffing controleerden medewerkers van de EOD of de bom vernietigd was. Onder de zandlaag lagen meerdere grote scherven.
 
Een medewerker van Leemans Speciaalwerken vertelt dat er in de omgeving vaker explosieven, zoals granaten, worden aangetroffen tijdens graafwerkzaamheden. De aangetroffen explosieven worden opgeslagen tot ze op een later tijdstip tot ontploffing gebracht worden. Vliegtuigbommen zoals de Britse 500-ponder, worden minder vaak aangetroffen.

Dit bericht delen:

Advertenties